Italijanski izbori uzdrmali berzu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Indeksi na evropskim berzama danas su većinom u porastu, mada su akcije u Italiji u gubicima posle izbora s neizvesnim ishodom.

Posle nedelje u kojoj su porasli strahovi od trgovinskih ratova pošto je američki predsednik najavio takse na čelik i aluminijum, ali i zapretio nametima na uvoz evropskih automobila, indeksi na evropskim berzama su uglavnom u plusu.

Nemački DAX je u plusu 0,6 odsto, francuski CAC 40 0,3 odsto, a britanski FTSE 100 0,2 odsto.

Glavni italijanski indeks FTSE MIB je u minusu 0,7 odsto, mada je bio i dublje u crvenom.

Prema preliminarnim rezultatima, nijedna partija u Italiji neće sama moći da obrazuje vladu. Stranke desnice i ekstremne desnice osvojile su zajedno najviše, oko 37 odsto glasova, populistički Pokret pet zvezda osvojio je oko 31 odsto glasova, a Demokratska stranka koja je dosad bila na vlasti 23 odsto glasova.

Na istoku je japanski Nikei 225 pao je 0,7 odsto, južnokorejski Kospi 1,1 odsto, hongkonški Hang Seng 2,3 odsto, dok je Šangajski kompozitni indeks nadoknadio prethodne gubitke i završio u plusu 0,1 odsto. Australijski S&P/ASX 200 0,6 odsto.

Kineske vlasti su najavile da je cilj za ovu rast BDP-a oko 6,5 što je manje od 6,9 odsto prošle godine, ali i dalje solidan rast.

Cene nafte su u blagom rastu. Vrednost referentne američke nafte, prema podacima Blumberga, porasla je 0,24 odsto na 61,4 dolar po barelu, a nafte Brent za 0,05 odsto na 64,4 dolara po barelu.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay