Izglasana nagodba za Agrokor

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Agrokor

Poverioci Agrokora izglasali su danas nagodbu koju su podržali poverioci s 80,2 odsto ukupnih potraživanja.

Da bi nagodba prošla, bila je potrebna podrška najmanje 67 odsto.

Za nagodbu su glasali poverioci s 27,08 milijardi kuna potraživanja od ukupnog iznosa od 33,75 milijardi kuna.

Sudsko ročište održano je u košarkaškoj dvorani Dražen Petrović u Zagrebu, a na najveće ročište u istoriji pozvani su svi poverioci. Njih 3.069 ima otvorena potraživanja s kojima su mogli da glasaju.

Na ročištu nije bilo raprave već samo glasanje o predlogu vanredne uprave i privremenog veća poverilaca. Zbog velikog broja poverilaca, glasalo se putem putem mobilne aplikacije na pametnim telefonima.

Privremeno veće je 19. juna dalo saglasnost vanrednom povereniku na konačan tekst nagodbe u Agrokoru i ona je upućena Trgovačkom sudu koji je potom objavio na svojoj e-oglasnoj tabli.

Predlog nagodbe ima 7.300 stranica s pratećim prilozima.

Vanredni vladin poverenik za Agrokor Fabris Peruško izjavio je da poverioci s visokim ukupnim udelom u potraživanjima, do 85 odsto, podržavaju izglasanu nagodbu.

Prema predlogu, u novom Agrokoru najveći pojedinački suvlasnik bila bi ruska Sberbanka s 39,2 odsto. Zajedno s ruskom VTB bankom, imala bi 46,7 odsto vlasništva.

Dobavljači koncerna u proseku će dobiti 60 odsto svojih potraživanja, a finansijske institucije i ostali poverioci do 20 odsto.

Dogovorena je i mogućnost zamena akcija u Merkatoru – da Sberbanka svoj deo u Merkatoru zameni za budući suvlasnički deo u budućem Agrokoru.

Takodje je precizirano da dve ruske banke ne mogu da imaju 50 odsto ili više u budućem Agrokoru zbog sankcija koje su za ruske kompanije uvele SAD i EU i Velika Britanija.

Trgovački sud mora da potvrdi nagodbu do 10. jula, dok bi proces implementacije mogao da potraje nekoliko meseci.

Izvor: Beta

Foto: Agrokor