„Izvoz IT već milijardu evra“

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta

Udeo industrije informacionih tehnologija u BDP Srbije je deset odsto, rekao je ministar finansija Siniša Mali, ističući da je izvoz IT u ovoj godini dostigao cifru od milijardu evra.

Mali je govorio na panelu „Zajednički pristup ka digitalizovanom Zapadnom Balkanu“ u okviru sastanka ministara ekonomije zemalja učesnica Berlinskog procesa u Beču, gde je rekao da deset odsto BDP naše zemlje čini upravo IT industrija, koja beleži visoke stope rasta iz godine u godinu.

Kako veliki broj mladih ljudi svoju budućnost vidi u toj oblasti, kaže Mali, Srbija je programiranje uvela ne samo u srednjim već i u osnovnim školama. „Naša obaveza je da te mlade ljude zapošljavamo, da im damo mogućnost da svoje snove ostvare u našoj zemlji. Ove godine 1.750 škola dobilo je kompjutere i priključenje na internet“, rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, Srbija je postala lider u implementaciji takozvanih e-udžbenika i najavio da će naše škole od septembra imati 2.000 učionica koje će biti potpuno digitalizovane.

Govoreći o digitalizaciji, Mali je naveo i da je Vlada posebno ponosna na projekat e-uprave. Ističe i da država mnogo ulaže u velike naučnoistraživačke centre, poput Naučno-tehnološkog parka u Beogradu, gde danas radi više desetina kompanija koje zapošljavaju stotine mladih. „Hoćemo da te centre napravimo u celoj Srbiji, za šta smo izdvojili 65 miliona evra“, navodi ministar.

Ističe da je digitalizacija važna ne samo za Srbiju, već i za ceo region i najavio da će Srbija sledeće godine biti domaćin „Digitalnog samita“ zemalja regiona, gde će, kaže, potvrditi svoje liderstvo u regionu u toj oblasti.

Izvor: RTS

Foto: Beta