PKS: Izvoz softverskih usluga iz Srbije prvi put veći od milijardu evra

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Izvoz softverskih usluga iz Srbije ove godine trebalo bi da po prvi put premaši milijardu evra, izjavila je danas direktorka Sektora za međunarodne ekonomske odnose Privredne komore Srbije (PKS) Jelena Jovanović.

Kako bi izvoz IT usluga iz Srbije u većoj meri bio izvoz sopstvenih rešenja, PKS je u saradnji sa američkom kompanijom „Ist Hab LLC“ (EastHub LLC) pokrenuo prvi poslovni informaciono-tehnološki (IT) akcelerator „Ist Hab“ (EastHub) koji će, kako je kazala, srpskim startap kompanijama ponuditi znanje, mentorstvo, logističku podršku i predsatvljanje njihovih ideja na tržištu SAD.

„Ono što pokušavamo je da prikupimo takozvani rizični kapital koji je potreban startapovima i početnicima u poslovanju, kako bi svoje poslove mogli da predstave globalno, što je osnov za dalji razvoj domaće IT industrije“, rekla je Jovanović u PKS, na prvom predstavljanju kompanija koje su zainteresovane da svoje proizvode plasiraju u inostranstvo.

Do sada se, kako je istakla, prijavilo više od 100 pojedinaca i kompanija koje će predstaviti svoje ideje i projekte, za koje smatraju da bi mogli da se nadju na zahtevnom inostranom tržištu.

„Naši inženjeri, koji su priznati u svetu i zaposleni u svetskim istraživačkim centrima i najvećim kompanijama, uglavnom rade na razvoju tudjih proizvoda. Cilj je da sada pomognemo razvoj domaćih softverskih proizvoda i da oni postanu globalni“, rekla je Jovanović.

Izvršni direktor „Ist Hab LLC“ Vuk Živković naveo je da Srbija ima inovacije u IT sektoru, ali ne postoji sistem koji će da ih uspešno plasira na svetska tržišta i zbog čega je potreban „Ist Hab“.

Precizirao je da su, pre finalnog izbora pet srpskih startap kompanija koje će biti predstavljen u SAD, do 10. januara 2019. planirana još dva predstavljanja kompanija.

Iz PKS su pozvali i druge IT kompanije sa idejama koje žele da realizuju, da se prijave za projekat.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay

Piše: T. K.