Izvoznici, ovo je dobra vest i prilika za vas

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Ohrabrujuća vest za srpske izvoznike – ponovo je na snazi povlastica da se srpski proizvodi pri uvozu u Ameriku minimalno ili gotovo uopšte ne carine od 22. aprila, prenosi Blic.

Privredna komora Srbije obavestila je sve privredne subjekte koji izvoze ili se pripremaju za izvoz robe i usluga na tržište SAD da je obnovljeno važenje Opšte šeme preferencijala (Generalized System of Preferences), takozvanog GSP sistema, kojim se proizvodi gotovo ne carine.

Opšta šema preferencijala je sredstvo trgovinske politike SAD koje omogućuje zemljama korisnicima preferencijala da zahvaljujući carinskim povlasticama podstiču unapređenje izvoza, industrijalizacije i privređivanja. Preferencijalna trgovina podrazumeva da Srbija, pored 122 zemlje, može u SAD da izvozi bez carina ili sa minimalnom carinom. Ovo stupa na snagu 22. aprila 2018. i važiće do kraja 2020. godine. Bescarinski izvoz odnosi se na preko 4.900 proizvoda, od kojih je najveći broj industrijskih i poljoprivrednih proizvoda. Takođe, roba mora da zadovolji i kriterijum porekla – najmanje 35 odsto vrednosti robe mora da bude proizvedeno u Srbiji, kao i da bude direktno isporučena iz Srbije. Sve dodatne informacije dostupne su na linku: GSP Guidebook.

Izvor: Blic

Foto: Pixabay