Izvršitelji 18. put ostali „PRAZNIH ŠAKA“

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Sudski izvršitelji pokušali su, uz asistenciju policije, 18. put za redom da prinudno preuzmu pogon „Kuglična vretena“ Fabrike reznog alata (FRA) u Čačku, što su radnici sprečili.

Predsednik Industrijskog sindikata FRA Dušan Đelić rekao je agenciji Beta da je policija pokušala da uvede izvršitelje u posed zamenom brave i vrata, što radnici nisu dozvolili.

On je rekao da sudski izvršitelji više od godinu dana pokušavaju da naplate dug FRA od poravnanja sa jednom čačanskom privatnom firmom, koji je od 1,5 milion dinara u međuvremenu sa kamatama narastao na oko 5,7 miliona dinara.

Đelić je pozvao republičkog pravobranioca da zaštiti državnu imovinu, jer, kako je rekao, država je većinski vlasnik FRA sa 57, 6 odsto kapitala, a pogon „Kuglična vretena“ je rešenjem Ministarstva odbrane od strateškog značaja za odbrambenu industriju.

Đelić je osudio postupanje Privrednog suda u Čačku koji „šalje sudske izvršitelje, kažnjava radnike koji brane svoju imovinu i ne štiti interese države“.

„Privredni sud u Čačku je 20. juna ponovo kaznio novčanom kaznom od po 10.000 dinara 42 radnika FRA zbog ometanja sudskih izvršitelja da uđu u posed fabričkog pogona, a onda je te kazne zamenio zatvorskim kaznama, jer ih nismo platili u roku od pet dana, što je nedopustivo.“

U slučaju neplaćanja kazni one mogu da se prinudno naplate oduzimanjem od plate, što sud nije učinio, rekao je Đelić, dodajući da su radnici uložili žalbe na odluku Privrednog suda i očekuju da im se kazne „vrate“ na novčane.

Izvor: N1, Beta

Foto: Pixabay