Jačanje Evroazijske unije

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta

Vrhovni Evroazijski ekonomski savet postigao je niz sporazuma, izjavio je predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin nakon sednice Saveta.

Rusija u okviru digitalne agende Evroazijske ekonomske Unije (EEU) predlaže sprovođenje niza projekata u oblasti internet-trgovine, kao i stvaranje transportnih koridora i tehnologija za praćenje kretanja roba, istakao je Putin.

„Još jedan prioritet je realizacija digitalne agende Evroazijske ekonomske unije. Rusija predlaže implementaciju nekoliko perspektivnih digitalnih projekata u oblasti internet-trgovine, tehnologije za praćenje kretanja robe, stvaranja transportnih koridora i industrijske saradnje“, izjavio je Putin na sastanku Vrhovnog Evroazijskog ekonomskog saveta u proširenom formatu.

Putin je naveo i da će se formirati savet ministara poljoprivrede EEU koji će se baviti koordinacijom zajedničke strategije u agro-industrijskoj oblasti i promociji srodnih proizvoda na inostranim tržištima.

Vrhovni Evroazijski ekonomski savet takođe je glasao da se Moldaviji odobri status države-posmatrača u EEU, dodao je Putin.

EEU je međunarodno integraciono ekonomsko udruženje stvoreno na osnovu Carinske unije i Jedinstvenog ekonomskog prostora i funkcioniše od 1. januara 2015. godine. Trenutno su članice EEU Rusija, Jermenija, Belorusija, Kazahstan i Kirgizija.

Izvor: Sputnjik

Foto: Beta