Sva jaja će biti numerisana i prvoklasna

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Ministarstvo poljoprivrede donelo je nova pravila za proizvodnju i promet jaja, koja podrazumevaju strože obeležavanje i klasifikaciju jaja, kao i nove uslove koji se tiču veličine, izgleda, pakovanja i načina držanja i ishrane koka nosilja.

Jaja su dosad po veličini bila podeljena u sedam klasa – SS, S, A, B, C, D i E. SS su bila najkrupnija sa 70 grama, a E najmanja sa 45 grama. Novi pravilnik, koji stupa na snagu od 14. februara, ima potpuno drugačiju klasifikaciju.

Novi pravilnik o proizvodnji i prometu jaja donosi podelu na jaja A i B klase, s tim što će u prometu biti samo klasa A, kaže Tamara Bošković iz Uprave za veterinu.

“A klasa znači da su jaja sveža i u prometu će se nalaziti samo jaja A klase. Takođe, postojaće i jaja izuzetne svežine – stara najviše 10 dana od nošenja. Postojaće i ekstra sveža jaja – do četiri dana posle nošenja”, napomenula je Boškovićeva.

Klasa B više neće postojati u prometu, već će ići u industrijsku proizvodnju – u konditore ili kao hrana za životinje. Klasifikacija po veličini jajeta ostaće ista – od jaja S veličine ispod 53 grama do jaja XL veličine preko 73 grama.

Takođe, postojaće i klasifikacija na osnovu ishrane koka.

“Oznaka 0 su organska jaja, 1 jaja iz slobodnog uzgoja, 2 jaja podnog uzgoja, 3 kavezna jaja”, istakla je Boškovićeva dodajući da će ta oznaka biti sastavni deo broja koji se nalazi i na jajetu i na spoljnom pakovanju.

Svako jaje će biti numerisano brojem – broj tipa hranjenja kokoške, broj objekta gde se jaje proizvodi, RS oznake za Srbiju i registracioni broj koji se dodeljuje u bazi podataka Uprave za veterinu.

Kada je reč o jajima koja se prodaju na pijacama, ona po novom pravilniku nose naziv “neupakovana jaja”. Takođe, i na pijacama će smeti da se prodaju samo jaja A klase. Rok trajanja, i u prodavnicama i na pijacama, ne sme da bude duži od 28 dana od dana nošenja.

“Individualni proizvođač će morati da ima oznaku istaknutu na tabli – da li je organski uzgoj, koja je veličina i tako dalje”, navela je Boškovićeva.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay