Japan odavno nije ovako potonuo

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Japanska ekonomija u trećem ovogodišnjem tromesečju je pala po najvišoj stopi u poslednje četiri godine, ponajprije zbog smanjenih investicija kompanija.

Japanski bruto domaći proizvod (BDP) pao je na godišnjem nivou za 2,5 posto, što je najveća stopa pada od drugog kvartala 2014, pokazali su drugi podaci japanske vlade.

Poređenja radi, u drugom ovogodišnjem tromesečju BDP je porastao 2,8 posto. Privredni pad u prethodnom kartal delom je bio izazvan nizom prirodnih katastrofa, zbog kojih je smanjena fabrička proizvodnja.

Kapitalna ulaganja smanjena su za 2,8 posto u odnosu na drugo tromesečje. To je najveće smanjenje investicija od trećeg kvartala 2009. godine, a posledica je smanjenja potrošnje veleprodajnih i maloprodajnih trgovaca, te informaciono-komunikacijskog sektora.

Pad kapitalnih ulaganja posebno zabrinjava jer dolazi u vreme usporavanja globalnog rasta, jačanja protekcionizma i smanjivanja dobiti kompanija, čime se smanjuje poslovno samopouzdanje.

I dok analitičari očekuju da će se privreda u zadnjem kvartalu oporaviti, zahvaljujući povećanju proizvodnje nakon prirodnih katastrofa, i dalje postoji zabrinutost da bi trgovinski rat Kine i SAD mogao iscrpeti globalni rast i naštetiti Japanu, koji snažno zavisi od izvoza.

Lična potrošnja, koja čini oko 60 posto BDP, od jula do kraja septembra pala je za 0,2 posto u odnosu na prethodna tri meseca.

Izvor: Capital

Foto: Pixabay