Japansko-evropski odgovor Trampu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: EbS

Japan i Evropska unija potpisali su sporazum o slobodnoj trgovini koji će pokriti trećinu svetske ekonomije, a a tumači se kao suprotstavljanje protekcionističkoj trgovinskoj politici američkog predsednika Donalda Trampa.

Japanski premijer Šinzo Abe, predsednik Evropskog saveta Donald Tusk i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker prisustvovali su ceremoniji potpisivanja u Tokiju s Abeom.

Očekuje se da sporazum „promoviše liberalizaciju i regulisanje trgovine i investicija između Japana i Evropske unije i dodatno oživi obe ekonomije jačanjem recipročnih ekonomskih veza na širokom polju saradnje“, saopštilo je japansko Ministarstvo spoljih poslova.

Sporazum se tumači kao suprotstavljanje protekcionističkoj politici američkog predsednika, prenosi DPA.

Sporazum o slobodnoj trgovini predstavlja „jasnu poruku“ protiv protekcionizma, izjavio je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

„Šaljemo jasnu poruku da smo protiv protekcionizma“, rekao je Tusk na konferenciji za novinare aludirajući na američke carinske tarife koje je uveo predsednik Donald Tramp.

„Pokazujemo da smo mnog jači i u boljoj poziciji kad radimo zajedno“, rekao je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

Sporazum između EU i Japana predviđa zonu slobodne trgovine koja pokriva skoro jednu trećinu svetskog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Izvor: Agencije

Foto: EbS