Javna firma traži šefove manje obrazovane od radnika

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Pojedini rukovodioci bi, prema novom Pravilniku o sistematizaciji poslova u JKP Naissus, trebalo da imaju manju stručnu spremu od onih koji su na nižem radnom mestu.

Samostalni stručni saradnik za javne nabavke, prema Sistematizaciji, mora da imafakultetsko obrazovanje i za svoj rad odgovara višem stručnom saradniku javnih nabavki. Ipak, viši stručni saradnik, iako je na višoj poziciji, treba da ima niže obrazovanje – visoku školu.

To što je rukovodilac manje obrazovan od svog podređenog, kako kažu u Vodovodu, nije protivzakonito, niti sporno, jer je “rač o različitim poslovima”. Dodaju i da to što je neko manje obrazovan, ne znači da će lošije raditi posao.

Slična je stvar i u sektoru za informisanje, gde šef službe informacija i reklamacija treba da ima diplomu više škole, dok saradnik za odnose s javnošću mora da bude fakultetski obrazovan.

Pored toga, šef očitavanja vodomera i kontrole jedini je šef u svojoj službi sa trogodišnjom višom školom, dok su njegove kolege šefovi fakultetski obrazovani. Sve ovo je, kažu u Vodovodu u skladu sa zakonima.

Jedna od pozicija u novom Pravilniku o sistematizaciji jeste i menadžer trgovine, za koju je dovoljna tek srednja škola. Iako se menadžer postaje fakultetskom diplomom, u Naissusu objašnavaju da se ne misli baš na takvog menadžera, već na poziciju koja samo “asocira na menadžera sa fakultetom”.

Ovde je reč o radnom mestu za koje se zahteva srednje obrazovanje od 4 godine i položeni specijalistički ispit. Sam naziv radnog mesta menadžera vas pogrešno asocira na obrazovni profil lica koje je završilo fakultet u nekoj od gore pomenutih oblasti, navode u Naissusu.

Inače, novi Pravilnik o sistematizaviji Vodovoda usvojen je na Gradskom veću 1. marta.

Izvor: Južne vesti

Foto: Pixabay