Jedinstven građevinski poduhvat: 550t čelika iznad Save VIDEO

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beobuild

Podizanje prvog segmenta čelične konstrukcije na levoj traci Ostružničkog mosta preko Save uspešno je završeno.

Projekat proširivanja mosta ovie je ušao u novu fazu realizacije, a inženjerski tim izvođača, nadzora i investitora realizovao je jedinstveni građevinski poduhvat u proteklih nekoliko dana. Deo mostovske konstrukcije od čelika, dužine 80 metara i težine 550 tona, podignuta je na visinu od 18 metara i precizno postavljena u poziciju za povezivanje sa ostalim montažnim elementima.

Izgradnja leve trake na mostu kod Ostružnice uključivala je inovativnu tehniku transporta montažnih elemenata do gradilišta mosta. Čelični rasponi dužine po 80 metara biće modifikovani u savskom brodogradilištu, da bi kao plovila bili porinuti i rekom trasportovani do Ostružnice.

Nakon toga usledio je teži deo operacije, gde se konstrukcija oslobađa brodskih delova, vezuje za dva krana na četiri pozicije i podiže na visinu šestospratnice. Tokom ovog kompleksnog procesa, iz sekunde u sekund prate se i kontrolišu ogromne sile u kablovima, naponi i deformacije na samoj konstrukciji i jarmu, a svi ti podaci šalju se centralnoj jedinici za manipulaciju objektom.


Kada je element podignut u konačnu poziciju prihvata se i zaključava, čime je spreman za zavarivanje. Ovo je prvi put da je u našoj zemlji primenjena ova tehnika, a uspešna realizacija pokazala je vrhunsku operativnost, umeće i znanje domaćih stručnjaka.

Most se sastoji od pet rasponskih konstrukcija, od čega će istom metodom biti podignuta i druga dva središnja raspona, dok će sa južne obale naguravanjem biti spojena preostala dva. Prvo će biti podignuti kraći rasponi, da bi na kraju moglo da se pristupi ugradnji elementa glavnog raspona.

Tokom izgradnje leve trake na mostu kod Ostružnice biće montirani čelični elementi ukupne dužine 600 metara. Na prilaznim konstrukcijama završeni su svi betonski radovi, podignuti ivični venci i ugrađene dilatacije, a u toku je i postavljanje hidroizolacije na južnoj konstrukciji.

Radove na ovom projektu realizuje tim Strabaga, Mostogradnje i Puteva Srbije, a ukupna vrednost radova iznosi 3,6 milijardi dinara.

Izvor: Beobuild

Foto: Beobuild

Komentari 1

 1. jasna

  Bravo, i treba završiti obilaznicu oko Beograda.
  Ostali gradovi će sačekati dok se BG kompletira,
  a to će potrajati. Novi Sad kao drugi grad po
  veličini u Srbiji nema obilaznicu i još se i ne
  razmišlja kada će ona biti. Šleperi tutnje
  kroz grad, gužva je i buka. Toliko o
  ostatku Srbije.