Jedna loša kruška ne kvari izvoz u Rusiju

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Izvoz voća u Rusiju nije ugrožen zbog nedavnih problema s jednim izvoznikom krušaka, tvrdi ministar poljoprivrede i dodaje da je u cilju prevencije i bolje kontrole doneta nova uredba po kojoj će broj hladanjača biti smanjen sa 600 na 55, 60.

„U ponedeljak imamo sastanak vezano za problem s kruškom, našli smo ko je napravio problem, i on je automatski isključen iz čitavog sistema, biće automatski i kažnjen“, kazao je Branislav Nedimović na konferenciji za medije u Leskovcu.

On je dodao da će svako proći na isti način ko ugrožava ugovor s Rusijom.

„Svako ko pokuša da ugrozi Sporazum o slobodnoj trgovini s Rusijom, mi ćemo ga kazniti. Mi to radimo zajedno sa policijom i s BIA, jer ovo je nacionalni interes očuvanja tog tržišta“, istakao je Nedimović.

Ministrar poljoprivrede bio je kategoričan u tvrdnji da izvoz u Rusiju nije ugrožen.

„Doneli smo novu uredbu uz konsultaciju sa ljudima iz Rusije koji vode sanitarni nadzor. Njihov zahtev je bio da bi se sprečila mogućnost reizvoza, da se od nekih 600 punktova, 600 hladnjača, spustimo na 55,60, kako bi se ostvarila bolja kontrola. Niko ne brani da ostali guraju ka tim tačkama i da tako prodaju“, kazao je ministar.

Nedimović je dodao da je sam tražio prisustvo ruskih kontrolora kako bi sve bilo transparentnije.

Ruska služba za fitosanitarni nadzor saopštila je da je od 14. februara privremeno zabranila uvoz krušaka iz Srbije, zbog sumnje da su uvezene iz trećih država.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay