Jeftinije do priključka za struju (a kad stigne prvi račun, vidite šta ćete)

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić danas je kazao da se radi na poboljšanju i pojeftinjenju procedura za dobijanje priključka za električnu energiju i da očekuje da Srbija po tom kriterijumu ove godine bude bolje kotirana na Duing bisni listi Svetske banke gde su zemlje rangirane po uslovima poslovanja.

„Napravili smo iskorake u toj oblasti i nadam se da ćemo poboljšati svoju poziciju“, rekao je Antić na promociji „Sive knjige“ Nacionalne alijanske za lokalni ekonomski razvoj (NALED) u kojoj su preporuke za pojednostavljenje birokratije u poslovanju.

Kako je objasnio, već je smanjen broj procedura neophodnih za dobijanje priključka za električnu energiiju sa pet na tri i u planu je da ih bude još manje.

„Radi se i na tome da se dozvola za priključak za električnu energiju dobije u roku koji je kraći nego sada za 10 do 15 dana. Blizu smo i rešenja za problem koji se odnosi na medjusobne odnose komunalnih preduzeća u postupku dobijanja te dozvole“, rekao je Antić.

Istakao je i da troškovi za dobijanje dozvole mogu da budu manji i transparentnije prikazani, kako bi se videlo koji su troškovi nepotrebni, a koji neopravdano veliki.

Tržište električne energije u Srbija, kako je dodao, ne postoji jer je cena struje regulisana i niža od tržišne, čime su zadovoljni građani, ali ne i ministar finansija.

Antić je kazao da se radi na modernizaciji prenosne i distributivne mreže i da se trenutno više od 100 megavata struje dobija iz obnovljih izvora, a da su u izgradnji tri vetroparka snage 300 megavata.

 

 

Izvor: Beta/BIZLife

Foto: Pixabay

Komentari 1

  1. Gaga Gangule

    Gospodin Antić nas je sve, i kojima treba novi priljučak na el.en, i one druge, obardovao obećanjima:
    1, dobijaće se odobrenje (po podnetoj kompletnoj dokumentaciji, što traje …..i traje) za 10-15 dana brže , što sve ukuono znači ne za cca godinu dana, nego za cca 10-15 dana brže. Fantanstičan uspeh !
    2. Rekao je da su (ONI! ko god to bio)BLIŽE rešenju o saradnji i razmeni neophodnih PAPIRA za dobijanje prethodno pomenutog odobrenja sa KOMUNALNIM PREDUZEĆIMA- Baš bih volela da saznam ko to komanduje tim komunalcima, a ogromna većina su i dalje na budžetu, pa da se gospšodin ministar izvili izraziti kako je BLIZU REŠENJA!!
    3, Obhećava imenovani ministar transparentnost troškova vezanih za dobijanje dozvole na priljučenje ne el.en. mrežu i KAŽE da će se postići TRANSPARENTNOST veća od dosadašnje, pa de lepo vidi koji su troškovi potrebni, a koji nisu…..Je… mi se za takvu vrstu transparentnosti, nego UKINITE nepotrebne troškove…… ALI, to bi već zadrlo u nekakav socijalni ili sličan program-možda nabavka sendviča dodje u pitanje- a onda moramo te nepotrebne troškove da preimenujemo i proglasimo potrebnim—- Dakle, veži konja gde ti gazda kaže, uvek bilo i biće, a i riba je uvek smrdela od glave, a čistila se od repa