Jelena Trivan priznala istinu o poslovanju javnih preduzeća u Srbiji

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: YouTube screenshot

Jelena Trivan je iz politike prešla u poslovne vode i sada je na čelu Službenog glasnika. Direktorka ovog javnog preduzeća je u intervjuu za Blic priznala nešto što svi već dobro znamo i osećamo na svojoj koži.

„U javnim preduzećima vlada nezainteresovanost za rezultate i poslovanje firme jer godinama već ne postoji sistem niti nagrađivanja niti kažnjavanja. Oni koji se trude nemaju satisfakciju za to, dok oni koji ne rade i dalje redovno primaju platu, a to zajedno vodi u javašluk i apatiju“, priznaje Trivan.

Ipak, tvrdi da je napravila zaokret u radu Službenog glasnika i da posle njenog dolaska stvari više nisu iste.

„Promenila sam pristup poslu: plata nije zagarantovana nego se mora zaraditi, za svako mesto postoje kriterijumi i norme koje moraju biti ispunjene, a princip poslovanja je kao u svakoj stranoj ili privatnoj firmi. Svi sektori preduzeća koji nisu profitabilni nestaće. I to svi znaju od mog dolaska vrlo jasno. Ne uzdamo se u državu, beneficije niti u pomoć, nego sami u sebe i to daje rezultat“, pohvalila se Trivan.

Izvor: Blic

Foto: YouTube screenshot

Komentari 10

 1. jelena.cesljevic@gmail.com

  vazno je da ne diraju javna preduzeca nego se preganjaju oko ukidanja zakona o penzijama, po kome nam skidaju vec vise od tri godine. A javna preduzeca se bahate i pokrivaju svoj nerad i gubitke na teret poreskih obveznika.

  • vedar

   Da potpuno ste upravu…

 2. Gaga

  .. Bravo!!! Jako pametno i poucno!! Da li ce i ovo , mozda uci u neki ùdzbenik za O Š ??

 3. Obrovac

  Kakva demagogija. Ko je to ostao bez plate i bez posla u SG. Tipični političar koji se u sve razume. Najbolje im ide preletanje.

 4. Gaga

  …Tako je !! Samo strogo!! Kad PRELETIS jos negde, bices jos uspesnija!!!

 5. Tito

  A pored toga, kako inače ide sa nameštenim tenderima?

 6. JOVANA

  NEKA SKUPŠTINA I VLADA SRBIJE UKINU OBAVEZU OBJAVLJIVANJA DOKUMENATA VEZANIH ZA TENDERE PREKO 5 MILIONA DINARA U SLUŽBENOM GLASNIKU, KOJI SU U ZADNJEM MOMENTU UNELI U ZAKON O JAVNIM NABAVKAMA, ZAŠTA NI UJN I DRI NISU ZNALE DO DONOŠENJA ZAKONA. A TO JE OPET BILO NA INTERVENCIJU NEKE POLITIČKI INTERESNE GRUPACIJE ILI POJEDINCA.NEKA UKINU OBAVEZU OBJAVLJIVANJA KONKURSA I DR. OBAVEŠTENJA, BAS KOD NJIH. AJDE DA TO OBJAVLJUJEMO U DRUGIM GLASILIMA I DA NAM SE DA MOGUĆNOST IZBORA I KONKURENCIJE KO JE NAJJEFTINIJI A NE OBAVEZA I MONOPOL JP SLUŽ.GLASNIKA KOJI NAS DERE SA CENAMA OBJAVE. STO SE TIČE JAVAŠLUKA U JAVNOM SEKTORU KRENITE OD PROSVETE I ZDRAVSTVA, BEZ DEMAGOGIJE O NAGRAĐIVANJU SAMO MEDICINSKIH SESTARA(A KOJIH IMA NAJVIŠE U ZDRAVSTVU), JER IMA I TEHNIČARA, A SOBZIROM DA SU NOSIOCI POSLA U ZDRAVSTVU IPAK LEKARI, AJDE DA MALO RADIMO I NA KVALITETU A NE SAMO NA KVANTITETU. SVE JE TO
  SAMO U SLUŽBI DNEVNE POLITIKE I DOSTA JE BILO DEMAGOGIJE…

  • lili

   bravo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 7. Pobesnela ludača

  Pit bul Demokratske stranke sada uzdanica SNS-a

 8. jasna

  Kod nas je kapitalizam u privatnom sektoru, onaj početni eksploatatorski, nemilosrdan,
  dok je u javnom sektrou i dalje socijalizam, ali stranački i bahat.
  Šta kome „zapadne“, tako i radi i živi. Oni koji neće tako, odlaze odavde.
  Slažem se da je Sl.Glasnik monopolista. Srbija je i dalje zatvoreno društvo,
  bez dejstva tržišnih zakona, konkurencije, sa nameštaljkama i kafanskim pogodbama.