X
  • English
X

Poslovne vesti, Vesti dana

Jer, previše novca ubija fudbal

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Parlamentarna skupština Saveta Evrope zatražila je formiranje nezavisnog spoljnjeg organa zaduženog za nadzor fudbalskih organizacija, diskreditovanih nizom finansijskih skandala.

„Premalo novca škodi fudbalu, previše novca ubija fudbal. Treba izbeći samouništenje fudbala“, navela je u izveštaju luksemburška poslanica An Braser. Rezolucija koja predviđa osnivanje takvog organa usvojena je sa 131 glasom za, pet protiv i 10 uzdržanih.

U rezoluciji se navodi da će taj organ ocenjivati upravljanje u FIFA, UEFA i drugim upravnim organima fudbala, uključujući i „integritet izbora njihovih upravnih struktura“.

„Moramo okončati praksu skrivanja, ignorisanja, minimiziranja prekršaja. Zainteresovane strane treba da sarađuju da bi stale na put finansijskim ekscesima u kojima fudbal gubi.“

Treba dubinski promeniti kulturu upravljanja na svim nivoima, da bi se ona fokusirala na poštovanje ljudskih prava i vladavine prava, internu demokratiju i participaciju, transparentnost i odgovornost, bezrezervno pridržavanje najviših etičkih vrednosti, solidarnost i brigu za opšte dobro, rekla je Braser.

Braser je preporučila FIFA i UEFA da osnuju zajednički „radni sto“ za diskusiju o finansijskom fer pleju, vlasništvu nad igračima, menadžerima i posrednicima i drugim pitanjima.

Povezane vesti


Izvor: Beta

Foto: Pixabay