Da li je Srbija spremna za programere za stres i specijaliste za teleportaciju?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Srbija pokušava da se prilagodi modernom tržištu rada, a neophodnost toga da se oprostimo od nekih zastarelih zanimanja i pripremimo za nove profesije budućnosti uvidela je i premijerka Ana Brnabić.

Ona je na konferenciji „Obrazovanje u Srbiji – poslovi za budućnost“ ukazala da se u svetu dešavaju velike promene koje su izazvane novim tehnologijama, a prema izveštaju Svetskog ekonomskog foruma današnji osnovci baviće se zanimanjima koja još ne postoje, dok će današnja zanimanja zameniti mašine i veštačka inteligencija.

Neka od novih zanimanja, kaže Brnabić, biće na primer stručnjak za produženje života, virtuelni advokat, specijalista za teleportaciju, programer za stres, robotski veterinar, uzgajivač veštačkih organa.

„Razvojem novih tehnologija očekuje se da će današnji mladi ljudi obavljati i više od 10 zanimanja u različitim oblastima, a školovanje za jedno zanimanje biće prava retkost. Imajući sve to u vidu, mi kao odgovorna vlada moramo da damo odgovor kako školovati mlade za buduća zanimanja koja teško možemo da zamislimo“, navela je premijerka.

Izvor: Večernje novosti, agencije

Foto: Pixabay