Jeste oslabio, ali bitkoinu se sve više veruje

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

The Intercontinental Exchange (ICE), vlasnici New York Stock Exchange (NYSE), njujorške berze kapitala, najavili su da će u novembru ove godine započeti sa trgovanjem fjučersima kriptovalute bitkoin.

Pritom će formirati posebnu novu kompaniju koja bi, prema pisanju svetskih poslovnih medija, za misiju imala forsiranje bitkoina i digitalnih valuta kao mejnstrim finansijske imovine.

Nova platforma za trgovanje bitkoinom — Bakkt — razvijena je u saradnji s Majkrosoftom, Starbaksom i BCG-om. Bakkt će integrisati američko fjučers tržište kojim rukovodi ICE s klirinškom kućom, a još uvek se čeka dozvola američkih tržišnih i finansijskih regulatora.

Analitičari ističu da bi ICE-ovo formalno “pokroviteljstvo” nad berzanskim listanjem bitkoina moglo institucionalne investitore, velike penzione fondove i osiguravače učiniti manje skeptičnim prema ulaganju u kriptovalutu.

“Bakkt je dizajniran tako da omogućava fleksibilni ulazak u trgovanje bitkoinom za institucionalno, trgovačko i potrošačko participiranje u digitalnoj imovini, promovišući veću efikasnost, sigurnost i korisnost”, tvrdi tim povodom Kelly Loeffler, glavni izvršni direktor Bakkta.

On ističe da će transparentno i integrisano tržište digitalnom imovinom dovesti do većeg poverenja u digitalnu imovinu na globalnom tržištu. Cena bitkoina je trenutno 7.500 dolara, dok je najveća bila 20.000, a švajcarska USB banka je nedavno objavila analizu prema kojoj bi bitkoin morao da dostigne vrednost od 213 hiljada dolara, ako bi želeo da zameni ponudu američkih dolara.

Američki regulator “Commodity Futures Trading Commission” je do sada bio vrlo kritičan prema institucionalnoj upotrebi bitkoina i biće zanimljivo videti njegovu reakciju na ovakav zahtev ICE.

Izvor: Blic

Foto: Pixabay