Još tri valute na kursnoj listi

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Valutama kojima se trguje u menjačnicama i bankama od 1. februara pridružuju se i kuvajtski dinar, bugarski lev i rumunski lej.

U Narodnoj banci kažu da je to logično, jer raste trgovinska razmena Srbije sa tim zemljama.

„Osnov za tako nešto leži u potrebama, inicijativama privrede i banaka, a sve radi poboljšanja trgovinske razmene Srbije sa zemljama iz regiona. Drugi razlog je sve veći broj turista iz ovih zemalja, kao i sve veći broj gostiju od 2012. godine“, kaže direktor Sektora NBS za monetarne operacije Nikola Dragašević.

U pograničnim mestima kao što je Pirot kažu da se dinar do sada lako menjao i u Bugarskoj. Očekuju da Narodna banka objavi paritet što će omogućiti direktnu zamenu domaće valute, podstaći potrošnju i izbeći višestruku konverziju valute.

Novčanica od sto dinara sa likom Nikole Tesle štampana je pre 15 godina i tada je i dinar proglašen kao eksterna konvertibilna valuta. Otada je malo ko verovao da dinar može da nas uvede u Evropsku uniju i da će biti tako stabilan.

Međutim poslednja događanja u 2017. godini govore da dinar uspešno može da se nosi sa vodećim svetskim valutama.

Kada govorimo o dinaru van naših granica on je aktivan na kursnim listama i menjačnicama u Rumuniji, Mađarskoj i Bosni i Hercegovini. Dinar je sve atraktivniji i za investitore u dinarske hartije od vrednosti jer je samo u prošloj godini ojačao prema dolaru za 18 odsto.

Izvor: RTS, Tanjug

Foto: Pixabay