Kad će ta penzija?

PinterestFacebookTwitterShare

S produženjem životnog veka i granica za odlazak u penziju se pomera, pa je za očekivati da će u daljoj budućnosti umesto 65 godina starosni uslov biti 70 godina. Iako je mnogima i sadašnji kriterijum od 65 godina za penzionisanje muškaraca previsok, a ovo će važiti i za žene u Srbiji od 2032. godine, ako se nastavi trend dužeg životnog veka, itekako je izvesno da će se i potrebne godine za status penzionera – pomerati, piše Blic.

Poslednji podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je prosečna starost žena u Srbiji 43,5 godina, a muškaraca 40,8 godina. U poređenju sa podacima iz 1921. prosečna starost je povećana za 15 godina kod žena odnosno za 13 godina kod muškaraca. Sa pomeranjem prosečne starosti stanovništva na više, pomera se i granica očekivanog trajanja života. Za nežniji pol ona sada iznosi 78 godina, dok za jači pol – 73 godine, dok je u 2010. za žene bila 75,5 godina, a muškarce 70.

Nikola Altiparmakov, član Fiskalnog saveta, za “Blic” kaže da ideja i jeste da se sa povećanjem trajanja godina života, promeni u dogledno vreme i starosni uslov za odlazak u penziju.

– Životni vek je sada duži za pet godina, pa zato i ideja da starosna granica za odlazak u penziju prati očekivani životni vek. Ono što se poslednjih godina dešava u Srbiji uveliko je još devedesetih godina prošlog veka rešeno u drugim evropskim zemljama koje su povećale starosnu granicu za penzionisanje. Potreba je postojala, jer penzioni sistem nije bio održiv, pa je počelo usaglašavanje – ističe Altiparmakov.

Već sada, u Švedskoj uslov za odlazak u starosnu penziju je 67 godina, Italiji 66, u većini zemalja je 65 godina.

Istraživanja o tome kako se provodi vreme 2010. i 2015. godine koji je objavio Republički zavod za statistiku, potvrdila su stereotipe koje važe na našim prostorima. Bez obzira da li su zaposlene ili ne, žene u Srbiji u odnosu na muškarce dvostrukoviše vremena rade u kući. Za zaposlene žene rad u kući postaje druga smena. Uprkos činjenici da žene u proseku žive duže od muškaraca, i trenutno i ranije odlaze u penziju, uočljivo je da kod svih kategorija korisnika starosnih penzija žene u proseku žive kraće od muškaraca.

Izvor: Blic

Komentari 1

  1. Dr Miggyy

    Dinar se ugojio, cene nisu smešale, vođa ojačao lepotu(?) i masu bivoleću, a penzioneri drugog ešalona pucaju od obećanja i ikada veće penzije no sad. Penzioneri od 2014. godine postali su zamorčići ΛV. Sa otimanjem penzije tada prosek penzije je pao sa 25.000 din na čitavih 23.000 din. Otimanje penzije je počelo, inflacija i troškovi života narasli su na više od 20%, a penzije prvog ešalona penzionera, kojima ΛV velikodušno ne otima penzije narasće do basnoslovnih 7,91% do 2018. Na ovaj način, osim što ΛV puni budžet, smanjuje na veliko i broj penzionera zbog bede, jadi i gladi, nemaju pare za lekove, hranu i garderobu. Jedina im su nade kontejneri smeća, ali i tu je velika konkurencija, a i kontejneri su osiromašili. Ešalon glasača i „okupatora“ zemlje u martu će stupiti na snagu. Kad su jednom visokom političaru rekli da ne glumi ludilo, on se u majku zakleo da ne glumi. Penzije dobrovoljno otetih od „heroja“ treba da prate vođu, a ne inflacije i troškove života.