Kada ministar pokušava da uteši radnike čija firma ide u stečaj

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je da je stečaj Azotare u Pančevu, koji će biti otvoren u avgustu, iznuđen potez, jer takvu Azotaru, koja ima dugove veće od 200 miliona evra niko neće.

Antić je istakao da „ljudi moraju da shvate da stečaj nije nužno kraj neke kompanije i da može predstavljati i novu šansu za tu kompaniju, da se kroz stečajni postupak očiste dugovanja, da se ta imovina ponudi u procesu privatizacije“.

Dodao je da će Vlada učiniti sve da motiviše strateške partnere da se zainteresuju za Azotaru nakon stečaja i da se nađe partner koji će nastaviti da je vodi, a kazao je i da se na tenderu pojavila i peta kompanija za otkup dokumentacije.

On je dodao da Vlada Srbije ima razumevanja za radnike Azotare.

Antić je rekao da do avgusta treba da se isplati socijalni program zaposlenima, za koji je naveo da je „pristojan i solidan“.

„Situacija u Azotari je vrlo kompleksna. Sa ovim dugovanjima niko neće da dođe da bude partner Azotare i mi o tome intenzivno razgovaramo sa zaposlenima i verujem da je rezultat tih razgovora razumevanje“, kazao je Antić.

On je ocenio da je ta situacija složena za radnike, ali takođe i da su oni „razumni“ ljudi, koji shvataju u čemu je problem kada im se svi argumenti „stave na sto“.

„Kada se vidi da su dugovanja više od 200 miliona evra, kada se vidi da će se ove godine, ako se nastavi da se radi kako se radilo do sada, generisati još dvadesetak miliona evra, svi vide o čemu se radi. Njima je ključno pitanje da li smo mi kao država spremni da se angažujemo da tražimo novu perspektivu za Azotaru i kada dobiju jasan odgovor ‘da’, onda mi postajemo partneri“, kazao je Antić.

Prema njegovim rečima, Azotara u koju je država uložila možda najviše energije, u jednom trenutku krenula je da se stabilizuje, ali je jednog trenutka nastavila da generiše gubitke, sa tendencijom da ti gubici ove godine izađu iz okvira održivosti.

„Našli smo se u situaciji da nemamo alternative. Ovo je bio iznuđeni potez, koji mi nismo doneli srećni, ali i i zbog obaveza prema MMF i zbog ozbiljnosti i finansijske odgovornosti i građana Srbije, mi smo morali da krenemo u pravcu stečaja“, kazao je.

Izvor: TV Pink, Agencije

Foto: Beta

Komentari 5

 1. Tuga

  Sve radnike baciti lavovima, sram ih bilo koliki su dug napravili. Uaaa Radnici, uaaaa!!!! Ziveo Menadzment Azotare

 2. Husnija

  Opametite se ljudi, nemojte unistiti gigante, nemjte davati nkome, vec pocnite sa proizvodnjom kao sto je nekada bilo. Zaposlite ljude ozivete taj mrtvi kapital

 3. Vojvodjanin

  Pod hitno ministar da pozove tetku da pozajmi koju kintu

 4. Pancevac

  Drzava je namerno isla na to da se fabrik u usta nəmi tankın da külü i da se obogati. Sto bi Drzava iz budzeta davala radnicima plate od 100.000 dindara i primala radnik ako firma je toliki gubitas?!

  • Jeza

   Da bi sacuvala socijalni mir, a naravno da moze da radi sa profitom!!!!