X
  • English
X

Poslovne vesti

„Kajmakčina“ fudbalskih menadžera

PinterestFacebookTwitterShare

Fudbalski menadžeri su za četiri godine ukupno zaradili dve i po milijarde evra, pokazuje najnovija analiza Evropske kuće fudbala.

Najslađi „kajmak“ od fudbalskih transfera završava u rukama menadžera, pišu Novosti.

UEFA je napravila detaljnu analizu po kojoj su u periodu od 2014. do 2017. godine klubovi širom Starog kontinenta (koji su igrali u evropskim takmičenjima) uložili 19 milijardi evra u kupovinu fudbalera, a od toga je njihovim agentima pripalo čak 2,5 milijardi.

To znači da od ukupne sume u svim obavljenim transakcijama, čak 12,6 odsto sredstava završava u džepovima menadžera, što je u ovim vremenima kada se igrači uglavnom izdašno plaćaju – izuzetan procenat.

Obrađeno je oko 2.000 fudbalskih prelazaka pod kontrolom UEFA. Procenat koji pripada agentima je različit. U prodajama koje premašuju 5 miliona evra prosečno 9 odsto odlazi na račun posrednika, a u nekim slučajevima njima pripada čak 40 procenata za transfere manje od 100.000 evra.

Naveden je primer prelaska marokanskog reprezntativca El Kadurija iz Napolija u Empoli prošle godine. Od transakcije vredne 1,5 miliona evra, čuveni menadžer Mino Rajola zaradio je 300.000.

Za Rajolu, jednog od najvećih trgovaca fudbalerima, ovo je mala suma u prometu, pošto je poznato da zastupa mnogo veće „face“, poput Pogbe, Lukakua, Ibrahimovića, Veratija, Balotelija i Donarume.

Povezane vesti

Menadžerski poslovi postaju sve transparentniji pošto UEFA od 2016. godine zahteva od svih nacionalnih federacija da registruju sve provizije plaćene od strane predstavnika klubova.

Izvor: Novosti