Kako je na novom poslu: Sotiris Kostouros

PinterestFacebookTwitterShare

Sotiris Kostouros, novi generalni direktor kompanije British American Tobacco za Srbiju i Crnu Goru

Šta je bolja varijanta: menjati posao s vremena na vreme, ili ne menjati ga uopšte, tj. biti veran jednoj firmi?

Verujem da je razvoj veština i sposobnosti, ostvaren kontinuiranim unapređivanjem sposobnosti i preuzimanjem odgovornosti na raznim pozicijama unutar kompanije, najbolji dokaz ne samo lične ambicije, nego i kvaliteta kompanije i njenog uspešnog upravljanja karijerama svojih zaposlenih. Nakon 14 godina provedenih u BAT-u, verujem da je napredovanje unutar jedne kompanije pokazatelj predanosti i poslu i samoj kompaniji, ali i dokaz velike ambicije i motiva koji nas stalno podstiču da podižemo lestvicu i na ličnom i na profesionalnom planu. Tokom prethodnih godina, imao sam zadovoljstvo da živim i radim na fantastičnm mestima kao što su Pariz, Rim ili Atina, da spomenem samo neka od njih, te kroz posao upoznam izvanredne ljude, što je znatno doprinelo mom ličnom i profesionalnom razvoju.

Kako je vama protekao prvi dan na novom poslu?

Nova pozicija generalnog direktora donela mi je veću odgovornost i obaveze, pre svega pri donošenju finalnih odluka. Takva odgovornost drugačija je od svih prethodnih i sa sobom donosi viši stepen angažovanja i motivacije. Moj prvi dan na poslu sastojao se od mnoštva sastanaka i razgovora sa kolegama, što smatram izuzetno korisnim ukoliko želite da se što brže snađete u novoj ulozi.

Šta je vaš savet „kako se postaviti“ na novom radnom mestu prema novim kolegama?

Tokom svoje profesionalne karijere upoznao sam se sa različitim ljudima, kulturama, ali i drugačijim kulturnim vrednostima zemalja u kojima sam imao privilegiju da radim. Najvažnije je poštovati izgrađene odnose i okruženje, profesionalni pristup koji postoji u kompaniji, te biti što otvoreniji prema zaposlenima.

Kako promena posla utiče na čoveka? Kako je na vas uticala? Elan? Entuzijazam? Strah? 

Kada ste potpuno posvećeni i privrženi poslu koji obavljate, promena može da bude samo „vetar u leđa“. U dosadašnjoj karijeri imao sam priliku da na svake dve do tri godine menjam pozicije na različitim tržištima, što mi je uvek bio izazov i odlična platforma za lični i profesionalni razvoj. BAT je odlična kompanija za one koji su spremni da prihvate nove izazove i životne promene, ali i imaju ambiciju da rade širom sveta.

Da li iskustva koja ste imali na prethodnim poslovima „vučete“ i na novi? U smislu svega što vam se se desilo na prethodnom poslu, i dobro i loše, da li na to gledate kao na radno iskustvo, ili počinjete ispočetka i sa ljudima i u odnosu prema poslu?

Iskustvo neminovno nosimo sa sobom i ono čini našu profesionalnu vrednost. U svim zemljama i kompanijama gde sam radio imao sam sreću da steknem različita iskustva i upoznam izvanredne ljude, a upravo me je ovaj proces oblikovao, i lično i profesionalno, u osobu koja sam danas. Od svake pozicije u kompaniji se očekuje da prihvata i podstiče promene, da motiviše i inspiriše kolege, da konstruktivno sebi postavlja izazove, da slavi uspehe, uči iz neuspeha, te da koristi kvalitete ljudi u svom okruženju i, naravno, pobeđuje na tržištu ostvarujući odlične rezultate kolektiva.

Izvor: BIZLife magazin