Kako je ruski gigant izgubio pola vrednosti na berzi

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Ruski aluminijumski gigant Rusal izgubio je gotovo polovinu svoje vrednosti na berzi u Hongkongu gde je kotiran posle odluke SAD da ga uvrsti u spisak sankcionisanih ruskih kompanija.

Ovaj pad vrednosti Rusala, koji kontroliše milijarder Oleg Deripaska, mogao bi da dovede do toga da kompanija ne bude u stanju da otplati deo svojih dospelih obaveza.

Oko 7.50 jutros po centralnoevropskom vremenu akcije Rusala pale su za 48 odsto na 2,42 honkongških dolara, na berzi u Hongkongu.

Gubitak berzanske kapitalizacije je više od 3,5 milijardi dolara te kompanije koja predstavlja oko sedam odsto svetske proizvodnje aluminijuma.
 
Administracija predsednika SAD donalda Trampa u petak je objavila da uvodi sankcije protiv ruskih oligarha bliskih predsedniku Vladimiru Putinu, za, kako je navedeno „napade“ Moskve na zapadnu demokratiju. SAD su u petak uvele sankcije za ukupno 38 pojedinaca i firmi vezanih za oligarhe ili za rusku državu.

Na spisku sankcionisanih je milijarder Oleg Deripaska i više firmi pod njegovom kontrolom među kojima je i Rusal.

U saopštenju izdatom na Berzi u Hongkongu, Rusal je naveo da bi sankcije mogle da dovedu do „tehničke nemogućnosti plaćanja nekih obaveza grupe“, i da je u toku procena kakav bi uticaj to moglo da ima na njen finansijski položaj.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay