Kako je srpski startap automatski pretvorio govor u tekst

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Softver „Daktilograf“ koji u realnom vremenu automatski pretvara govor na južnoslovenskim jezicima u tekst, predstavljen je danas u ICT Hub-u u Beogradu.

Program startapa Daktilograf, koji je u fazi funkcionalnog prototipa, na demonstraciji je pokazao da može automatski da transkribuje govor u srpskoj, hrvatskoj, bosanskoj, crnogorskoj varijanti jezika.

Razvojni direktor startapa Daktilograf Mirsad Hadžalić je ocenio da je glavna prednost programa što nije oslonjen na sistem rečnika, odnosno nije ograničen na broj reči koji prepoznaje ili pojedinačan jezik, već posmatra reči kao zvučne signale, rastavlja ih, prepoznaje i pretvara u pisani tekst.

„Kucanje teksta zahteva vreme i novac, a predstavlja dosadan posao koji nas odvaja od kreativnih zadataka. Naš softver će omogućiti novinarima da na terenu, u realnom vremenu, šalju transkripte govora“, kazao je Hadžalić.

Dodaje se da je taj softver namenjen pre svega medijima, a da će imati primenu i u sudovima, skupštinama, drugim organima javne uprave i svim ostalim institucijama ili kompanijama koje imaju svakodnevnu potrebu za kucanjem teksta.

„Planiramo razvoj dodatnih aplikacija, a završenu verziju proizvoda očekujemo do kraja godine“, dodao je Hadžalić.

Sedište Daktilografa biće u Beogradu, a prvobitne investicije, po Hadžaliću, očekuju ubrzo, dok su već potpisali predugovore o korišćenju radne verzije softvera sa podgoričkim Vijestima i sa crnogorskim Centrom za stručno obrazovanje.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay