Kako se Srbija kotira u svetu nelegalne trgovine

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Srbija je po danas objavljenom Globalnom izveštaju o indeksu nelegalne trgovine, na 57. mestu medju 84 zemlje, saopštila je Američka privredna komora u Srbiji (AmCham).Izveštaj o rangiranju 84 zemlje po indeksu nelegalne trgovine, objavio je u Briselu „The Economist Intelligence Unit“ (EIU), svetski lider u globalnim biznis istraživanjima koji posluje unutar grupacije „Ekonomist“.

Zemlje, medju kojima su prvi put i one iz balkanskog regiona, izabrane su tako da daju što reprezentativniji pregled situacije na svetskom nivou, imajući u vidu različitosti geografskih područja, broja stanovnika i nivoa razvoja. Tako je Crna Gora na 63, a BiH na 74. mestu spiska.

Posmatrane su četiri kategorije: angažovanje vlade, carinsko okruženje, trgovina i transparentnost, i ponuda i potražnja, a svaka kategorija obuhvata izmedju dva i pet indikatora.

Rezultati izveštaja biće detaljno predstavljeni 20. juna u Beogradu, na konferenciji Američke privredna komora u Srbiji  „Nelegalna trgovina i siva ekonomija – medjunarodna i lokalna perspektiva“.

Na konferenciji će se razgovarati o ključnim izazovima i narednim koracima u suzbijanju nelegalne trgovine i sive ekonomije u Srbiji i na Balkanu, u cilju stvaranja povoljnije poslovne klime.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay