„Kako se usuđujete?“ Dan od lansiranja – NAPADI na novu KRIPTOVALUTU, čak i iz KONGRESA

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Američka kongresmenka Maksin Voters zatražila je od kompanije Fejsbuk da obustavi razvoj svoje kriptovalute – libre, dok Kongres i regulatorna tela to detaljnije ne razmotre.

Votersova, koja je predsedavajuća odbora za finansijske usluge Predstavničkog doma Kongresa, smatra da bi izvršni direktori Fejsbuka trebalo da svedoče pred Kongresom o kriptovaluti.

Međutim, kongresmenka Voters nije jedina koja ima nešto protiv Fejsbukove kriptovalute. Naime, ime kojim je komapnija nazvala svoju kriptovalutu uznemirilo je neke članove veoma specifične grupe: ljude rođene između 23. septembra i 22. oktobra.

Libra je ime nove digitalne valute koju je Fejsbuk predstavio u utorak, a libra (vaga) je takođe i astrološki znak koji se često povezuje sa inovacijama, liderstvom i pravednošću. Neke stvarnim vagama – ljudima, umesto decentralizovanog, kriptografski obezbeđenog digitalnog tokena – zasmetalo je to što je kompanija koja se često nalazila u centru raznih skandala iskoristila njihov horoskopski znak za ime i plasiranje svog novog proizvoda.

„Kao vaga koja mrzi Fejsbuk, moj odgovor je: Kako se usuđujete“, prokomentarisala je jedna korisnica Tvitera.


Čini se da većina vaga nije nezadovoljna zato što neko koristi njihov astrološki znak za plasiranje svog proizvoda, već zato što to radi baš kompanija Fejsbuk. Mnogi su kao problem naveli zabrinitost oko načina na koji Fejsbuk (ne)brine o zaštiti privatnosti korisnika, dok su drugi posebno zabrinuti za to kako se ime prenosi na valutu, odnosno kako je opisuje.

„Kao vaga polaskana sam, ali i užasnuta što će Fejsbuk nazvati svoju kriptovalutu po najpovršnijem, fiskalno neodgovornom znaku!“, komentar je još jedne vage.


Prema mišljenju jednog stručnjaka, kritična priroda komentara ljudi u znaku vage slaže se sa nekim klasičnim karakteristikama tog horoskopskog znaka.

„Vaga je znak ravnoteže, poštenja i harmonije, a danas ne vidim mnogo toga na Fejsbuku“, rekao je astrolog Angel Eiedealism. Element pravednosti vage je uvređen ovim, to je najmanje sebičan od svih znakova… Fejsbuk ih nije pitao“, komentariše taj stručnjak za astrologiju.

Izvršni direktor Fejsbuka, Dejvid Markus izjavio je da je kompanija izabrala ovo ime (i horoskopski znak) jer predstavlja slobodu, pravdu i novac.

„Osim što prestavlja astrološki znak, reč libra dolazi od rimske merne jedinice koja je korišćena u kovanju novca. Kompaniju je takođe inspirisala francusku reč liberte, koja znači sloboda“, kaže Markus. Kompaniju je takođe inspirisala francusku reč liberte, koja znači sloboda.

Zanimljivo je da i Vinklvos blizanci , koji su nekada optužili Marka Zakerberga da im je ukrao ideju za Fejsbuk, imaju svoju digitalnu valutu koju su nazvali po astrološkom znaku Gemini (blizanci).

Inače, Fejsbukovoj kriptovaluti mnogi predviđaju „svetlu budućnost“ i vide je kao spas za ovog giganta društvenih mreža.

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay