KAMEN TEMELJAC: Korejska bakarna žica iz Zrenjanina

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: YouTube screenshot

U Zrenjaninu je danas postavljen kamen-temeljac zgrade pogona južnokorejske kompanije „Eseks Jurop“ (Essex Europe) za proizvodnju emajliranih bakarnih žica, u šta će biti investirano 30 miliona evra, a zaposleno 160 ljudi.

Kako je najavljeno prosečna neto plata u ovoj fabrici biće 90.000, a za radnike 67.400 dinara. Srbija je investiciju „pomogla“ sa 1,6 miliona evra, a pogon će imati 16.000 kvadratnih metara.

„Eseks Evropa“ proizvodi žicu za transformatore, elektro-motore i generatore. To je deo „Superior Eseksa“ sa sedištem u Atlanti (SAD), a ta firma je deo južnokorejske Grupe LS, koja proizvodi elektro materijal i elektroniku i ima godišnji promet od 19 milijardi dolara. Fabrike te kompanije su na tri kontinenta – u SAD, Kanadi, Meksiku, Kini, Maleziji, Nemačkoj, Italiji, Velikoj Britaniji i Francuskoj.

Izvor: Beta

Foto: YouTube screenshot

Komentari 1

  1. Dr Miggyy

    U Zrenjaninu je danas postavljen kamen-temeljac zgrade pogona za proizvodnju emajliranih bakarnih žica, u šta će biti investirano 30 miliona evra, a zaposleno 160 ljudi, a Srbija je investiciju “pomogla” sa 1,6 miliona evra, Da potsetim predsednika Srbije i javnost Srbije: u Boru u okviru RTB Bor Spaskovski je zatvorio modernu fabriku bakarne žice kapaciteta iznad 40.000 tona godišnje, koja je stara dvadesetak godina. Jedina mana, možda je, što nije proizvodila porcelansku bakarnu žicu ili nešto drugo? Ima se može se, još uvek se otima penzija.