STOTINE kamiona danima na granici Hrvatske i Slovenije, Mihajlović uputila APEL

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović uputila je pisma ministru za infrastrukturu Slovenije Jerneju Vrtovecu i ministru mora, prometa i infrastrutkure Hrvatske Olegu Butkoviću, sa molbom da učine sve što je u njihovoj nadležnosti kako bi se rešio problem dugog čekanja kamiona na graničnim prelazima.

To se odnosi na granične prelaze Gorica i Sežana, na ulasku u Sloveniju iz Italije i Bajakovo-Batrovci, na ulazu u Srbiju iz Hrvatske, imajući u vidu da oko 300 kamiona čeka na izlazu iz Srbije za Hrvatsku, dok se 100 srpskih kamiona nalazi na ulazu u Sloveniju iz Italije, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.

Mihajlović je zahvalila resornim ministrima na korektnoj saradnji kada je u pitanju protok svih vidova saobraćaja u ovim teškim uslovima, usled epidemije koronavirusa, ali i ukazala da smanjen broj graničnih prelaza za drumski transport u tranzitu stvara ogromne kolone kamiona i duga čekanja na granicama.

“Svesni smo da je odvijanje drumskog saobraćaja otežano, nakon prelaska naših granica vozači čekaju konvoje i dešava se da vozila čekaju i po više dana na granicama. Neophodno je da se otvori još prelaza za međunarodni teretni tranzit, sada kada samo on funkcioniše, i obezbede tranzitni koridori bez konvoja. Ovo je ne samo pitanje humanosti, već i bezbednosti”, navodi se u pismu ministarske.

Ona je istakla da su u ovoj situaciji bitna sva vozila, bez obzira na to čije tablice imaju, jer dovoze i odvoze robu građanima u svim zemljama, te da je važno da se zajedničkim aktivnostima ubrza protok robe, ukinu tranzitni konvoji i olakša vozačima.

“Poštovani ministri, jedino sinhronizovanim akcijama možemo nešto zajednički uraditi da bi transport mogao da funkcioniše u ovim jako otežanim uslovima u kojima se nalaze ne samo naše zemlje, već i ceo svet. U trenutku kada EU čini sve da ubrza transport, uvodeći zelene koridore za vozila, predlažem da zajedno sa ministrima unutrašnjih poslova nađemo održivo rešenje za što brži transport između naših zemalja kako bi kamioni u tranzitu brže prolazili, a vozači se ne bi okupljali na jednom mestu u velikom broju, što je trenutno cilj cele Evrope”, ukazala je Mihajlović.

Sada na izlazu iz Srbije za Hrvatsku, na graničnom prelazu Batrovci-Bajakovo, čeka oko 300 kamiona u koloni od pet do šest kilometara, navelo je Ministarstvo i dodalo je reč je o srpskim, turskim, bugarskim, kamionima iz BiH i makedonskim kamionima prevashodno.

Izvor: Beta

Foto: Beta