Kanađani ulažu milione u iskopavanje srpskog bakra i zlata

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Kanadska kompanija „Nevsun“, u čijem je vlasništvu istražno pravo u gornjoj zoni nalavišta bakra i zlata Čukaru peki kod Bora, ove godine investiraće između 50 i 60 miliona dolara u razvoj tog projekta, saznaju „Novosti“. Peter Kukielski, predsednik i izvršni direktor „Nevsuna“, potvrđuje da je nalazište bakra i zlata u rejonu Čukaru peki jedan od najboljih svetskih razvojnih projekata u proizvodnji bakra. – Očekujemo da ćemo okončati izradu studije izvodljivosti, kao i definitivnu procenu rudnih rezervi, u prvoj polovini 2019. godine – kaže Kukielski.

Posle toga moramo ući u proceduru dobijanja svih neophodnih dozvola, moramo nastaviti sa otkupom zemljišta, kako bi se pokrila veđina rudnika od gornje zone, i završiti istražna bušenja i infastrukturne planove.

Predsednik „Nevsuna“ je naglasio da početak rada na eksploataciji zavisi od dobijanja dozvola države Srbije. I da će u nastavak geoloških istraživanja ove godine biti uloženo oko pet miliona dolara, što uključuje bušenje oko 12.500 metara u gornjoj zoni Čukaru peki, dok će s partnerima iz američe kompanije „Friport“, koja je suvlasnik u donjoj zoni ležišta, definisati zajednički ciljevi u nastavku istraživanja.

Prema preliminarnoj studiji izvodljivosti, rudnik bakra kod Bora, koji bi se eksploatisao podzemnim putem, uz ulaganja od milijardu i po dolara, trebalo bi da bude u funkciji od 2021. i da radi 15 godina. Planirana je proizvodnja oko milion tona bakra i gotovo 70 tona zlata, čija je bruto vrednost, prema sadašnjim cenama na Londonskoj berzi metala, veđa od 15 milijardi dolara.

Izvor: Večernje novosti

Foto: Pixabay

Komentari 1

  1. "rtb bor"

    Kanadska kompanija “Nevsun”, ukoliko hoće proizvodnju od milion tona bakra i 70 tona zlata, čija se vrednost procenjuje na 15 milijardi dolara, ni slučajno da ne računa na sadašnjem čelniku RTB Bor. On ima takve kvalitete da će dobar deo te dobiti staviti na sigurnom i biće veći džek u Srbiji nego do sada. Da laže ume, da mulja, mulja pare, bakar i zlata, da (ne)krade svi znaju. Da li može da računa Sosa i tada da ne plaća dugove, da mu otpisuje Srbija dugovanja, da prizvodnja i profit padaju, osim u njegovim bajkolažama i hvalospevima. On bi mogao da realizuje zamisli “Nevsuna”, pod uslovom da i tada bude ΛV prvi čovek Srbije.