Kanađanin TUŽI HRVATSKU zbog SRPSKE imovine na Jadranu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Kanadski državljanin Hakon Korsgard kupio je ili dobio secesijom nekretnine na Jadranu koje su nekada gradile ili koristile srpske kompanije, a sada traži odštetu od 200 miliona evra od Hrvatske koja je te nekretnine proglasila svojim vlasništvom 1992. godine.

Iako su države nastale raspadom bivše Jugoslavije 2004. godine sklopile Sporazum o sukcesiji, kojima je trebalo da reše imovinska pitanja, ni 28 godina nakon raspada bivše države i 15 godina nakon potpisivanja sporazuma, još uvek nije rešeno pitanje imovine koje su na teritoriji jedne države imale kompanije iz druge države, piše Novi list.

Uz brojne tužbe kompanija iz Srbije i Bosne i Hercegovine, koje domaći sudovi odbijaju, Hrvatska je sada suočena i sa arbitražnom tužbom kanadskog državljanina Hakona Korsgarda koji se poziva na to da je povređen sporazum između hrvatske i kanadske vlade o podsticanju i zaštiti ulaganja.

Korsgard traži odštetu, jer mu nije omogućeno sticanje prava vlasništva na nekretninama u Hrvatskoj koje su ranije bile društveno vlasništvo sa pravom korištenja društvenih preduzeća iz Republike Srbije, a prema stanju vlasništva na dan 8. oktobra 1991.

DORH je u izveštaju izneo stav da je u postupku osporeno je da bi “tužilac izvršio ulaganje u Republiku Hrvatsku” i da je istaknuto da se vlasnička prava ne mogu sticati na temelju Sporazuma o sukcesiji.

Inače, Hakon Korsgard je vlasnik trgovačkih društava Recap International LLP, sa sedištem u Londonu i Olympia Holding AS, sa sedištem u Oslu, koja su osnovala predstavništva u Hrvatskoj.

DORH nije precizirao o kojim se tačno nekretninama radi, već je samo naveo da se radi o nekretninama na jadranskoj obali koje su bile u društvenom vlasništvu sa pravom korišćenja društvenih preduzeća iz bivše Socijalističke Republike Srbije.

List prenosi nezvanične informacije da se radi o više nekretnina na Korčuli. Kako se navodi, prema procenama iz Srbije, imovina njihovih kompanija u Hrvatskoj vredi više od milijardu i po evra.

Izvor: Politika

Foto: Pixabay