Kazne za “neprecizne” trgovce

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Trgovci će od subote biti dužni da jasno obaveste kupce koliko ih košta kupovina na čekove banaka, a koliko za gotovinu. Za one koji to pravilo ne budu poštovali, predviđena je kazna do milion dinara.

Odluku o kupovini televizora kupac će vagati skoro koliko i pitanje isplati li mu se da uzme stambeni kredit, pišu “Novosti“. Trgovci su još od Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga dužni, a od sada imaju i obrazac tačno kako treba, da informišu potrošače ukoliko roba koju pazare nema istu cenu za gotovinu i na – rate. Ko jasno ne označi “podsticaje” za keš, može da očekuje kaznu od 100.000 do čak milion dinara.

 Tačni iznosi

Za većinu prodavaca tehničke robe i nameštaja primena Pravilnika o obliku i sadržini obrasca ponude finansijske pogodbe, koja se primenjuje od 18. novembra, znači ozbiljnu pripremu. Gde god budu navodili cenu proizvoda, moraće da navedu i tačne iznose, ukoliko se razlikuju, za kupovinu na odloženo.

– Ova obaveza proizlazi iz Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, ali dosad nije postojao obrazac. Najjednostavnije rečeno, ovo znači da kupac mora da bude upoznat sa svim detaljima ponude. Da zna koliko je roba ili usluga jeftinija u kešu, koliko procenata je skuplja na rate i kolika je onda godišnja kamata. To prodavci moraju da objave i svaki put kada se oglašavaju – objašnjava Ranko Grba, urednik portala “Neobilten”.

Mali broj pritužbi

Načelnik odeljenja za kontrolu prometa, sprečavanje nelojalne konkurencije i zaštitu potrošača Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Goran Macura kaže da se vrlo mali broj pritužbi tržišnoj inspekciji odnosio na to da je jedna cena za proizvod kada se plaća na odloženo čekovima građana, a niža kada se plaća u gotovini.

– Trgovac može jednu vrstu robe prodavati putem prodajnih podsticaja, tako da je najčešće slučaj da je veća cena, koja je u skladu sa kalkulacijom, za robu na odloženo plaćanje, dok je prodajni podsticaj za gotovinsko plaćanje i ta cena je niža nego redovna. Ako trgovac vidno istakne kako u prodajnom objektu, tako i na oglasnom materijalu ove uslove prodajnog podsticaja to je u skladu sa zakonom i nema mesta za preduzimanje mera. Međutim, ako trgovac vidno ne istakne ove uslove, tada je u prekršaju i nadležni sud na zahtev tržišnog inspektora mu može izreći kaznu u iznosu od 100.000 dinara do milion dinara – ističe Macura.

 

Izvor: Večernje novosti

Foto: Pixabay