KBF 2018: Srbija sporo postaje bezgotovinsko društvo

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: KBF

Na panelu posvećenom perspektivi bankarskog sektora na ovogodišnjem KOpaonik bizsni forumu istaknuto je da banke nude mnoštvo aplikacija za bezgotovinska plaćanja, ali, ipak, Srbija sporo postaje bezgotovinsko društvo budući da se 80 odsto transakcija i dalje obavlja u kešu.

Draginja Đurić, predsednica Izvršnog odbora Banka Intesa istakla je da je svim bankama keš prilično skup i da bi sve one vrlo rado zamenile gotovinu i prešle na bezgotovinsko plaćanje, čime bi doprinele suzbijanju korupcije i smanjenju udela sive ekonomije u BDP-u.

„U Srbiji danas postoji 7,2 miliona platnih kartica, od čega se koristi samo 55 odsto. Bankarski sistem u Srbiji nosilac je inovativnih rešenja, visoko je likvidan, solventan, visoko kapitalizovan i usaglašen kako sa propisima NBS tako i sa propisima ECB, i pod nadzorom je više strana – supervizora, revizora van banke, i internih revizora“, istakla je Đurić.

Generalni direktor Masterkarda za Balkan Artur Turemka je izneo podatak da se 80 odsto  transakcija u Srbiji obavlja gotovinski, a da bi rast bezgotovinskog načina plaćanja uticao na povećanje BDP-a.

„U budućnosti ljudima neće biti potrebne banke, već bankarstvo, i da će banke u perspektivi praktično postati tehnološke kompanije“.

Predsednik Upravnog odbora Sosijete Ženeral banke Srbija Goran Pitić izjavio je da banke više ne mogu da posluju po zastarelim modelima, da moraju da promene načine razmišljanja i da odgovore na zahteve novog potrošača.

Predsednica Izvršnog odbora AIK Banke Jelena Galić kaže da digitalni novac postaje sledeći korak i osnova uvođenja koncepta bezgotovinskog društva.

Slavica Pavlović, predsednica Izvršnog odbora Eurobanke, složila se sa tim da se u Srbiji oko 70 odsto transakcija obavlja u gotovini i izdvojila je podatak da je visok procenat plaćanja u kešu prisutan i u pojedinim evropskim zemljama poput Italije.

Izvršna direktorka Sberbanke Srbija, Marijana Vasuilesku naglasila je da među klijentima banaka ima sve više milenijalaca i da banke treba da osluškuju i prate njihove potrebe kako bi im ponudile proizvode krojene u skladu sa njima.

Digitalizacija će potpuno preobraziti bankarsko poslovanje – zaključak je Mirka Španovića, zamenika predsednika Izvršnog odbora Adiko banke.

Izvor: BIZLife

Foto: KBF