Kina i Rusija američke obveznice MENJAJU zlatom

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Kina i Rusija sprovode ubrzanu “dedolarizaciju” i kupuju zlato kako bi se oslobodile mogućih geopolitičkih pritisaka Vašingtona.

“Prodaja obveznica SAD i njihova zamena za zlato su glavni instrumenti procesa `dedolarizacije`”, navela je agencija Bloomberg.

Trgovinski rat koji su SAD povele protiv Kine, naterao je Peking da počne da se oslobađa zavisnosti od dolara.

Moskva je već ranije gotovo u potpunosti prodala svoje američke državne obveznice i zamenila ih zlatom.

Prema zvaničnim podacima, Rusija je nivo tih obveznica koji je iznosio više od 100 milijardi dolara vrednosti, svela na svega 15-ak milijardi od uvođenja zapadnih sankcija zbog situacije u Ukrajini.

Prema podacima ruske Centralne banke, zlatne rezerve te zemlje dostigle su 107,85 milijardi dolara. Tako sada nema preozbiljnog finansijskog rizika za Ruse u slučaju da se SAD odluče za blokadu ruskih finansija u sklopu nekog jačanja tih sankcija.

Portal Geopolitka navodi da se i druge zemlje koje su vlasnice američkog “dužničkog portfelja” nastoje rešiti tog bremena – pre svega Saudijska Arabija i Japan.

Ekonomisti se slažu da kupovina zlata, što Kina i Rusija ubrzano rade, pomaže u “dedolarizaciji” i skidanju rizika od blokade sredstva, koje bi mogao da preduzme Vašington.

Cena zlata je prošlog meseca dostigla šestogodišnji maksimum.

Izvor: SEEbiz

Foto: Pixabay