Kina i SAD se igraju SVETSKOG trgovinskog rata

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Ilustracija

Kina je upozorila Sjedinjene Američke Države da je „spremna i sposobna da brani svoje nacionalne interese“ u potencijalnom trgovinskom ratu, dok analitičari upozoravaju da je taj „rat“ pretnja globalnoj ekonomiji.

Glavni kineski ekonomski zvaničnik i zamenik premijera Liu He razgovarao je telefonom sa američkim ministrom finansija Stevenom Mnučinom i „pristao na nastavak razgovora“ o trgovinskim pitanjima, objavila je kineska agencija Xinhua.

„Kina je spremna braniti svoje nacionalne interese i nada se da će obe strane ostati racionalne i raditi zajedno na očuvanju opšte stabilnosti ekonomskih i trgovinskih odnosa između Kine i SAD“, izjavio je Liu.

Do razgovora dolazi u trenutku kad su povišene tenzije između Pekinga i Vašingtona, nakon što je američki predsednik Donald Trump dopustio uvođenje carina na kineski uvoz u vrednosti koja bi mogla dostići 60 milijardi dolara.

Carine su usmerene na sektore u kojima Vašington optužuje Kinu da je krala američku tehnologiju. Liu He je optužio istragu SAD da krši propise međunarodne trgovine i kazao Mnučinu da je Peking spreman da se brani.

Liu He je obrazovan je na Harvardu, a u ponedeljak je promovisan u zamenika premijera. Od sada bi trebalo da nadgleda finansijske i privredne sektore Kine.

Rat će „progutati“ globalnu ekonomiju

Rešenost Trampa da podigne carine na 60 milijardi dolara za kineski uvoz podstakla je izglede za trgovinski rat koji preti da „proguta“ globalnu ekonomiju, smatraju ekonomski analitičari i ukazuju da će i američki i kineski potrošači osetiti rast cena, a postoji bojazan da i druge zemlje nevoljno budu uvučene u spor dve svetske sile.

Kina je veliko tržište za američke poljoprivredne proizvode, automobile, mašineriju i druge proizvode. Pre dve godine Kina je bila treće po veličini tržište za američki izvoz. Nasuprot tome, više od 41 odsto odeće i 72 odsto obuće koja se prodaje u SAD potiče iz Kine, podaci su američkog Udruženja za obuću i odeću.

SAD uvozi milijarde dolara vredne robe svake godine iz Kine više nego što izvozi, stvarajući deficit od oko 375 milijardi dolara koliko je iznosio prošle godine, što je Tramp upravo ponovio. Istovremeno je zatražio od Kine da odmah smanji taj deficit za 100 milijardi dolara.

Analitičari ističu da trgovinski rat između dve vodeće svetske ekonomije preti da naruši sistem multilateralnih i bilateralnih trgovinskih pravila koja vladaju globalnim tržištima od devedesetih godina prošlog veka.

To obećava povratak na „hobsovski“ svet trgovine i investicija, smatra Skot Kenedi, stručnjak za kinesku ekonomsku politiku pri Centru za strateške i međunarodne studije u Vašingtonu.

„Sistem baziran na pravilima daje osnovni smisao reda u međunarodnim ekonomskim odnosima. Ako toga nema, kada nastupi naredna globalna finansijska kriza, mogli bi da vidimo povratak globalnom protekcionizmu ‘milo za drago’, obrazac iz tridesetih godina prošlog veka“, ukazuje Gregori Šafer, profesor na Univerzitetu Kalifornija.

Osim trgovine, spor nagoveštava promenu u američko-kineskim vezama, gde se ekonomski i politički angažman više ne smatra načinom da se ohrabre reforme i liberalizam u Kini.

Izvor: SEEbiz, Danas

Foto: Ilustracija