Kina lansira KRIPTOVALUTU, ali sa SPECIJALNOM namerom

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Kineska narodna banka objavila je da se njen virtuelni novac „može nazvati završenim“, što znači da bi se uskoro mogao naći u opticaju.

Njihov ChinaCoin neće biti klasična kriptovaluta, jer ga je razvila Kineska narodna banka uz podršku komercijalnih kineskih banaka, pa ne funkcioniše kao bitkoin i slične digitalne valute, mada kažu da se delimično oslanja na sisitem blokčejna.

Drugim rečima, mada je Kineska narodna banka najavila svoju digitalnu valutu kao veliku stvar za novčane transakcije u Kini, to ne znači da će je stvarati „rudari“ i osiguravati algoritmi koji će joj garantovati nezavisnost, već će se raditi o digitalnom novcu koji će emitovati banke pod kontrolom državnog aparata, na potpuno isti način kao što u opticaj puštaju juan, samo što ga neće štampati.

Imajući u vidu prilično veliku blokadu informacija koje dolaze iz Kine, detalji o ovom digitalnom novcu još uvek nisu poznati, dok se razlog ovog poteza Kineske narodne banke traži o nezadovoljstvu dela kineske ekonomije zbog „poremećaja na novčanom tržištu koji uzrokuju kriptovalute“.

Drugi razlog je u nastojanju Pekinga da razvije sistem digitalnog novca koji može kontrolisati i time smanji zavisnost od stranih tehnologija.

Izvor: Klix

Foto: Pixabay

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena sa * su obavezna.