Kina oduševila investitore: NASDAK dobio konkurenciju, akcije poletele 500%

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Investitori su sa radošću dočekali novinu na berzanskoj sceni Kine i pojavu indeksa domaćih tehnoloških kompanija na Šangajskoj berzi, poput Nasdaka u SAD, i lansirali akcije u rast od čak 500 procenata.

Pokretanje takozvane Star liste domaćih tehnoloških firmi smatra se odgovorom Kine na američki Nasdak i pokušaj da se zaobiđe američko tržište u trgovinskom ratu sa Vašingtonom.

U inicijalnom trgovanju učestvovalo je 25 kompanija, uključujući proizvođača čipova Anji Microelectronics Technology, koji je zabeležio rast od 520 odsto.

Većina kineskih berzi ograničava iznos za koji cene akcija mogu porasti u prvih pet dana trgovanja na 44 odsto, ali na tržištu koje oni nazivaju Star market nema takvog ograničenje. Pravila su takođe olabavljena za trgovanje nakon početnog petodnevnog perioda, gde je akcijma dozvoljeno da porastu ili da se smanje za čak 20 odsto u poređenju sa ograničenjem od 10 procenata na drugim listama.

Šangajska berza je ranije ovog meseca potvrdila da je primila 141 zahtev od kompanija koje su želele da se nađu na listi Star, što je skraćenica za Sci-Tech Innovation Board.

Inače, kineski Shanghai Comp je pao za 1,3 odsto, dok je Hong Kong indeks Hang Seng pao za 1,15 odsto nakon protesta protiv vlade tokom vikenda.

Više od 400.000 ljudi priključilo se prodemokratskom maršu na ulicama Hong Konga u nedelju popodne, zbog zakona o ekstradiciji i nasilnih policijskih taktika usmerenih protiv demonstranata. Marš je rezultirao haosom. Naime, policija je ispaljivala susavac na demonstrante, koje su nakon marša napali maskirani mušpkarci na železničkoj stanici.

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay