Kina postaje supersila u distribuciji struje

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Vlada u Pekingu ima ozbiljne planove da učini Kinu globalnom supersilom u sektoru distribucije električne energije, dok kineske kompanije ulažu milijarde u razvoj međusobno povezanih dalekovoda širom sveta, piše Financial Times.

Kineske firme su u proteklim godinama sve češće koristile tehnologiju kablova ultra-visoke voltaže za transport jednosmerne i naizmenične struje preko velikih prostranstava svoje države, a istu tehnologiju su počeli da koriste i u svojim ulaganjima u energetsku infrastrukturu u drugim državama, s ultimativnim ciljem izgradnje globalne mreže za distribuciju električne energije.

Kineske državne kompanije sprovode agresivnu politiku širenja u inostranstvu, ulažu u izgradnju i upravljanje sistemima distribucije u nekim državama, a u drugim učestvuju samo kao ulagači, rekao je Ksu Ji-čong, profesor politike sa Univerziteta Grifit u Australiji.

Kina pokušava progurati međusobno povezivanje više od 100 odvojenih država, u jednom od najambicioznijih industrijskih planova današnjice, ali to ne znači da će kineske firme biti vlasnici mreže ili upravljati njom.

To je u skladu s ciljevima Pekinga o širenju i postavljanju globalnih standarda, rekla je Erika Dauns sa Unverziteta Kolumbia, stručnjak za Kinu i energetiku. Povezano je i s kineskim nastojanjima da postanu napredna industrijska supersila. U tome se nalazi veliki element prestiža, dodala je ona.

Kina je od 2013. do 2018. godine uložila 123 milijarde dolara u 104 odvojena projekta vezana uz sisteme distribucije električne energije u svetu. Većina ulaganja je u područja jugoistočne Azije, Južne Azije, Evrope i Rusije, Južne Amerike, te Zapadne, Centralne i Istočne Afrike.

Izvor: SEEbiz

Foto: Pixabay