Kineske državne firme osnivaju fond za ulaganja u nove tehnologije

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Screenshot

Kineske kompanije u državnom vlasništvu predvođene konglomeratom za vazduhoplovne tehnologije i nauku (CASC) osnivaju fond vredan 150 milijardi juana (21,78 milijardi dolara), za potrebe ulaganja u nove tehnologije.

Kineska vlada podstiče industrijske firme da povećaju lanac vrednosti tehničkim inovacijama i strožim standardima efikasnosti, kako bi stvorile globalno konkurentne konglomerate, objavila je državna novinska agencija Xinhua.

U avgustu prošle godine kinesko državno veće odobrilo je formiranje 200 milijardi juana vrednog investicionog fonda rizičnog kapitala, koji bi finansirale kompanije u državnom vlasništvu, a bio bi usmeren na ulaganja u nove tehnologije.

Fond čije osnivanje je objavila kineska aeronautička kompanija CASC, biće usmeren ulaganjima u nove strateške industrije, poput 3D štampe, aeronautike, ultrabrzih vozova, kvantnih komunikacija i robotike.

U fond su, pored ostalih, uključeni konglomerat u industriji železničkih vozila CRRC, Kineska industrijska i komercijalna banka, Kineska poštanska štedionica, Razvojna banka Shangai Pudong i lokalne vlasti u Pekingu.

Izvor: Seebiz

Foto: Screenshot