Kineske investicije u Srbiji: Od junetine do termoelektrana

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Kineska kompanija CMEC, koja je pre dve i po godine u Kragujevcu zvanično najavila, pa, u međuvremenu, otkazala formiranje farme za tovi uzgoj junadi, te firme za preradu i izvoz čak 50.000 tona junetine godišnje u Kinu, opet najavljuje velike projekte u Srbiji, piše Danas.

Ovoga puta, izgradnju termoelektrane za proizvodnju električne i toplotne energije, a među kandidatima za realizaciju ovoga projekta ponovo je Kragujevac.

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić, koji je u više navrata najavljivao zajednički poslovni aranžman sa Kinezima vezan za izvoz junetine, koji je „trebalo da preporodi šumadijsko selo“, sada kaže da CMEC želi da proizvodi struju i toplotnu energiju što bi bila „ogromna investicija, recimo u rangu Gružanske akumulacije koja je bila najveći infrastrukturni projekat u Kragujevcu u poslednjih 40 godina“, i koja vodom za piće snabdeva više od 300.000 žitelja Kragujevca i okolnih naselja.

Termoelektrana bi koristila prirodni gas za proizvodnju 250 megavata struje i 150 megavata tople vode za gradski toplovod. Čitav Kragujevac, prema Nikolićevim rečima, troši 150 megavata struje, pa bi se električna energija iz buduće elektrane trošila ne samo u Srbiji, no bi se i izvozila. On, međutim, smatra da je još rano da se govorio realizaciji tog projekta, pošto je, pored Kragujevca, kandidat za izgradnju kineske termoelektrane i Novi Beograd. Nikolić kaže i da je izgradnju farme i klanice u Kragujevcu koja je, prema potpisanom memorandumu sa Kinezima, trebalo da bude zajednički poslovni poduhvat CMEC-a i kragujevačke gradske uprave, zaustavila „bolest stoke koja se iz regiona proširila i na Srbiju“. Šumadijska javnost prvi put čuje za tu „bolest stoke koja se iz regiona proširila i na Srbiju“.

Izvor: Danas

Foto: Pixabay

Komentari 1

  1. Baki 55

    Laže Radomir Nikolić kao i tata.