Kineski desant na francusku modnu industriju

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP

Kineski konglomerat Fosun preuzeo je većinski udeo u kompaniji Lanven (Lanvin), najstarijoj francuskoj modnoj kući koja je još aktivna, saopštile su te dve firme.

Lanven je do sada bio 75 odsto u vlasništvu preduzetnice bazirane u Tajvanu Šo Lan Ču-Vang i jednog nemačkog preduzetnika Ralfa Batela. Oni će zadržati manjinski udeo u Lanvenu, navodi se u saopštenju.

Kineski Fosun već je u Francuskoj stopostotni vlasnik Klab Med-a (Club Med) od 2015. godine. Ta kupovina je u to vreme pokrenula polemiku oko preuzimanja vodećih francuskih firmi od strane kineskih grupa.

Među istaknutim kineskim investitcijama u Francuskoj poslednjih godina je aerodrom Tuluz-Blanjak na jugozapadu koji je 49,9 odsto pod kontrolom jednog kineskog konzorcijuma, proizvođač automobila PSA (Pežo i Sitroen) koji među glavnim akcionarima ima grupu Dongfeng ili vinograd u Bordou i poljoprivredno zemljište.

U svetu mode kompanija Fosun ima 25 odsto francuske marke Iro od juna 2016. godine.

Modnu kuću Lanven osnovala je Žan Lanven 1889. godine. Kompanija je posle 35 godina ponovo postala profitabilna prvi put 2007. godine. Sadašnje finansije Lanvena nisu poznate, međutim, prema najnovijim raspoloživim finansijskim izveštajima podnetim u Parizu krajem decembra 2016. godine, firma je imala neto gubitak od 20,3 miliona evra.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP