Kineski div nastavlja da raste

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP

Kineska internet kompanija Alibaba je u poslednjem prošlogodišnjem tromesečju ostvarila neto dobit od gotovo 31 milijardu juana (4,92 milijarde dolara), što je za 37 posto više nego godinu dana ranije i iznad očekivanja analitičara.

Prvi put da je kineski div preuzeo jedan nemački startup, akvizicija od 90 miliona evra.
Ta druga najvrednija kompanija u Aziji nakon Tencenta, u tom je razdoblju povećala svoje prihode za 41 posto, na 117,28 milijardi juana (15,5 milijardi dolara).

Uprkos impresivnom rastu prihoda, reč je o najslabijoj stopi rasta Alibabinih prihoda od 2016., na šta su uticali usporavanje rasta kineske ekonomije i američko-kineski trgovinski rat.

Budući da se podatak o prodaji Alibabe često koristi kao pokazatelj stanja maloprodaje u drugoj najvećoj svetskoj ekonomiji, investitore je ponešto zabrinulo usporavanje stope rasta prodaje.

Ipak, izvršni direktor Alibabe Daniel Zhang poručio je da u kompaniji ostaju optimisti. A što se samog poslovanja tiče – mlađi kupci su i dalje glavni pokretač prodaje.

Zahvaljujući velikom rastu neto dobiti, kao i rekordnim ulaganjima Alibabe u 2018., cena deonice te kompanije na njujorškoj burzi juče je po objavi poslovnih rezultata kompanije porasla za više od šest posto.

Kompanija je prošle godine uložila rekordnih 278,8 milijardi juana (41,6 milijardi dolara) u razvoj proizvoda, prodaju i marketing, povećavši svoja ulaganja za 87 posto u odnosu na 2017.

Izvor: novac.hr

Foto: Beta/AP