Kineski gigant spremio MEGA investiciju u Italiji

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta

Kineski Huavej u naredne tri godine u Italiji će uložiti 3,1 milijardu dolara, tražeći od vlade u Rimu „transparentno, efikasno i pravedno“ korišćenje posebnih ovlašćenja u razvoju mobilnih mreža nove generacije.

Italija je nedavno ojačala ta ovlašćenja, delom i zbog straha od potencijalne uloge Huaveja i takođe kineskog ZTE Corpa u razvoju mreža 5G, izjavio je prošlog petka izvor u vladi.

„Zlatna ovlašćenja“ omogućavaju državi da interveniše u privatnom sektoru radi zaštite nacionalne sigurnosti, a vlada u Rimu trebalo bi primenjivati taj instrument na sve kompanije iz Evropske unije, utvrdio je na skupu u Rimu izvršni direktor Huavejevog talijanskog ogranka homas Miao.

Kazao je ujedno da će kineska kompanija u iduće tri godine u Italiji otvoriti 1.000 radnih mesta.

Potvrdio je da nameravaju ukinuti isti broj radnih mesta u SAD. Ako Vašington u avgustu uvrsti Huavej na crnu listu, kompanija ima rezervni plan za nabavku delova, dodao je on.

SAD traži od Italije i drugih evropskih saveznika da izbegavaju Huavejevu opremu i pomno prate ZTE, jer bi mogli predstavljati rizik po sigurnost. Obe kompanije negiraju te tvrdnje.

Izvor: SEEbiz

Foto: Beta