Kinesko “STOP” za američke poljoprivredne proizvode

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Kineske kompanije prestale su da kupuju poljoprivredne proizvode iz Sjedinjenih Američkih Država, a Peking razmatra uvođenje carina na svu američku poljoprivrednu robu nakon 3. avgusta, saopšteno je iz Pekinga.

“Odgovarajuće kineske kompanije obustavile su kupovinu američkih poljoprivrednih proizvoda”, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Kine, ne navodeći vrednost uvoza koji podleže carinama.

Saopštenje Ministarstva dolazi nakon izveštaja kineskih medija, uključujući agenciju Sinhua, o mogućim novim carinama na američke poljoprivredne proizvode, prenosi Rojters.

Ranije je agencija Blumberg, pozivajući se na svoje izvore, saopštila da je Peking tražio od državnih preduzeća da suspenduju sav uvoz američkih poljoprivrednih proizvoda usred rastućih trgovinskih tenzija sa SAD, pri čemu državni poljoprivredni giganti trenutno odugovlače sa sprovođenjem tih naloga u očekivanju daljih trgovinskih pregovora.

Prošlog četvrtka, dan nakon što su dva ekonomska giganta završila trgovinske pregovore u Šangaju, predsednik SAD Donald Tramp objavio je da planira da uvede carine od 10 odsto na 300 milijardi dolara kineskog uvoza počevši od 1. septembra.

Izvor: Sputnjik

Foto: Pixabay