Kinezi 30. marta počinju izgradnju fabriku u Zrenjaninu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Početak izgradnje pogona za proizvodnju pneumatika kineske kompanije „Šandong Linglong Tajr“ u Zrenjaninu biće obeležen simboličnim polaganjem kamena-temeljca u subotu, 30. marta, a vrednost investicije je prema najavama skoro milijardu dolara.

Iz Gradske uprave Zrenjanin saopšteno je da će svečanosti u industrijskoj zoni „Jugoistok – Ečka“ u Zrenjaninu prisustvovati državni vrh Srbije, čelnici Vojvodine, Grada Zrenjanina, ambasade Kine u Srbiji i rukovodstvo kompanije „Šandong Linglong“.

Navodi se i da su pripreme za otvaranje gradilišta u punom jeku i na terenu se već nekoliko dana nalazi građevinska mehanizacija za izvođenje zemljanih radova.

U saopštenju se ocenjuje da je to investicija od „nacionalnog značaja“ i da će njom biti promenjena ekonomska struktura ne samo Zrenjanina i celog Banata.

Uz kompaniju „Linglong“ biće prisutna još najmanje dva velika kooperanta, čija najavljena ulaganja takođe prevazilaze 100 miliona dolara, a planira se da transport velikih količina proizvoda iz Zrenjanina ka zapadnoevropskim destinacijama bude realizovan novim autoputem do Beograda i brzom saobraćajnicom do Novog Sada.

Zrenjanin je, navode iz Gradske uprave, jedini u Srbiji mogao investitoru da ponudi više od 130 hektara gradskog građevinskog zemljišta na jednoj lokaciji, nakon što je proširio industrijsku zonu „Jugoistok“ na čak 550 hektara.

U saopštenju se navodi i da će samo proizvodne hale kineske kompanije zauzimati više od 70 hektara, da će potrošnja energenata biti jednaka gotovo ukupnoj potrošnji celog grada, a dnevna proizvodnja pneumatika na nivou od preko 35.000 komada, što odgovara najavljenoj godišnjoj proizvodnji od oko 13 miliona.

U fabrici će biti zaposleno najmanje 1.200 radnika.Čelnici „Linglonga“ zainteresovani su za izgradnju rezidencijalnog naselja u Zrenjaninu, namenjenog zaposlenim i rukovodstvu fabrike, sa nekih 300-350 stambenih jedinica.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay