Kinezi grade most preko Panamskog kanala

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Panamska vlada dodelila je 1,4 milijarde dolara vredan posao gradnje mosta preko Panamskog kanala kineskom konzorcijumu, dan nakon posete kineskog predsednika Si Đinpinga toj zemlji.

Kineski predsednik doputovao je u Panamu u sklopu nastojanja Pekinga da proširi politički i ekonomski uticaj u Latinskoj Americi.

“Panama beleži napredak u odnosima s Kinom i ovaj projekat, čija izgradnja započinje danas, nedvosmisleno je deo te poruke i poverenja između dve zemlje”, izjavio je panamski predsednik Huan Karlos Varela.

Gradnja mosta spadaće među najveće građevinske projekte u istoriji Paname, dodao je on.

Konzorcijum Panama Cuarto Puente čine China Communications Construction Company (CCCC) i njena firma China Harbor Engineering Company (CHEC), a poveren im je posao projektovanja i gradnje mosta preko Panamskog kanala.

Tokom posjeta kineski predsednik i njegov domaćin Varela potpisali su niz sporazuma o saradnji na području infrastrukture, turizma i razvoja. Panama je tako postala prva latinoamerička zemlja koja će postati partner Kine u inicijativi “Jedan pojas, jedan put”, vrednoj više milijardi dolara.

Izvor: SEEbiz

Foto: Pixabay

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena sa * su obavezna.