Kinezi hoće srpsku govedinu, ali mi je nemamo dovoljno

PinterestFacebookTwitterShare

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović danas je izjavio da trenutno u Srbiji nema dovoljno goveđeg mesa da bi se obezbedio izvoz u Kinu, ali da se može raditi na tome da se poveća proizvodnja.

“Imamo planove za sledeću godinu da se finansijski podstakne proizvodnja govedjeg mesa”, rekao je Nedimović novinarima.

On je istakao da je za poljoprivrednike u Srbije značajno što je potpisan protokol o izvozu govedjeg mesa jer im je otvoreno tržište.

“Da bi mogli da podstičemo proizvodnju subvencijama moramo da imamo tržište, odnosno mogućnost plasmana. Kad nema tržišta subvencije ne daju rezultat”, kazao je Nedmimović.

Naveo je primer da su 2005. godine obezbedjeni uslovi za neograničen izvoz jabuka iz Srbije u Rusiju i da je tada prodaja bila 8.000 tona, a danas je 200.000 tona.

Po oceni stručnjaka za poljoprivredu Milana Prostrana, izvoz goveđeg mesa u Kinu je “nerealna priča” jer je u Srbiji uzgoj goveda sa dva miliona grla za poslednjih tridesetak godina pao na 800.000, a i transportni troškovi su preskupi.

“Goveđe mesto bi moglo da se izvozi u Kinu samo ako bi Kinezi finansirali uzgoj goveda i u skladu sa svojim običajima obradjivali meso i transportovali da u svoju zemlju”, rekao je Prostran agenciji Beta.

Dodao je da Bosna i Hercegovina izvozi govedinu u Tursku ali da transportne troškove plaća Turska.

Srbija, prema njegovim rečima, godinama ne može da obezbedi ni izvoz junetine u EU iako je imala kvotu od 10.000 tona, a sada 8.700 tona.

“Od te kvote godišnje se u Evropu izveze jedva 1.000 tona”, rekao je Prostran.

Vlasnik Mesne industrije “Matijević” Petar Matijević rekao je da Srbija nema goveđeg mesa za izvoz i da je njegova farma od 5.000 junadi medju malobrojnim velikim farmama.

“Prodaja govedjeg mesa jedva se isplati i na domaćem tržištu, a da ne govorim koliko bi trebalo da košta to meso da se plate transportni troškovi i dopremi u Kinu”, rekao je Matijević za Betu.

Dodao je da ni on ne bi uzgajao goveda da nisu neophodna zbog djubriva za njive koje navodnjava.

Govedinu u Kinu može da izvoz, kako je rekao, Australija i Novi Zeland koji stoku uzgajaju na pašnjacima i tako smanjuju troškove proizvodnje, a ne Srbija koja uzgaja junad na farmi, što je dosta skupo.