Kinezi možda prvi POLETE taksijem

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Kineski EHang još jedna je od kompanija u svetu koje su prikazale koncept, a potom i funkcionalan prototip putničkih dronova, odnosno letećih autonomnih taksija.

Prvi put njihova letelica viđena je kada je predstavljena na CES 2016. godine, a od prošle godine Ehang 184 AAV (Autonomous Aerial Vehicle) se testira i u letu.

Tada je najavljivano da će ova tehnologija biti primenjena za taksiranje po Dubaiju, međutim do toga još nije došlo. Umesto letenja po Emiratima, EHangovi dronovi prvo će biti testirani u stvarnom okruženju velegrada u Kini.

U gradu Guangdžou pilot projekat biće usmeren ka stvaranju funkcionalne mreže letećih taksija.

VTOL letelice trebalo bi da pokažu da su spremne da se suoče s izazovima navigacije kroz prenaseljene gradove, da mogu efikasno leteti na malim visinama velikom brzinom, te da cela flota autonomnih letelica može funkcionisati pod kontrolom jednog kontrolnog centra.

EHang će sarađivati s gradskim vlastima na izgradnji tog kontrolnog centra, kao i na osmišljavanju i izgradnji infrastrukture potrebne za pokretanje mreže električnih letećih taksija – primarno platformi za sletanje i poletanje.

LETEĆI taksi na prekretnici – zakazana prva vožnja, evo koliko košta (VIDEO)


Izvor: SEEbiz

Foto: Pixabay