Kinezi najveći deoničari Dojče banke

PinterestFacebookTwitterShare

Kineski konglomerat HNA pretekao je finansijsku kompaniju Blekrok (Blackrock) i postao najveći deoničar Dojče (Deutsche) banke, povećavši udeo u nemačkoj banci na približno deset posto, pišu britanski mediji.

Kineska kompanija postala je krupni deoničar najveće investicione banke u Evropi nakon akvizicije 4,8 posto udela u martu. BBC pritom prenosi navode neimenovanih izvora da finansijska podružnica konglomerata HNA Capital ima ambiciju da postane globalna investiciona banka.

Dojče Banka nastoji da prikupi sveži kapital nakon velikih gubitaka povezanih s istragama i velikim naknadama za ulogu u globalnom finansijskom krahu 2008. godine. Odustali su od planirane prodaje Postbanka i umesto toga izdali nove deonice, prikupivši time osam milijardi evra.

Kineski turistički, logistički i finansijski konglomerat HNA krenuo je pre nekoliko godina u niz akvizicija, uključujući kupovinu udela u američkoj hotelskoj grupi Hilton prošle godine. Vlasnici su udela u mnogim kompanijama.

Kompanija je osnovana 1993. godine kao regionalni avioprevoznik. U međuvremenu su joj godišnji prihodi dostigli 30 milijardi dolara, a zapošljavaju oko 200.000 ljudi, uglavnom u Severnoj Americi, Evropi i Aziji.

Izvor: Seebiz