Kinezi preko Srbije „osvajaju“ evropski bakar i zlato

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Bor i njegova rudna bogatsva, očigledno postaju predmet velikih poslovnih planova i strategija. Kineska rudarska korporacija „Ziđin“, strateški partner RTB najavila je preuzimanje njihove kompanije „Nevsun“. U vlasništvu ove kanadske firme je rudnik cinka „Biša“ u Eritreji, kao i istražna prava na lokalitetu „Čukaru peki“, nedaleko od Bora, koje se smatra kednim od najznačajnijih resursa bakra i zlata na svetu, prenose „Večernje novosti“.

Na taj način, spajanjem RTB i „Nevsuna“, kineska kompanija bi u Boru mogla da postane vlasnik najvećeg rudnika bakra i zlata u Evropi.

Očekuje se, „Ziđin“ bi najkasnije početkom naredne godine istovremeno trebalo da preuzme upravljanje i u RTB i u „Nevsunu“. Kineska korporacija se obavezala da će, uz 200 miliona dolara koje će potrošiti na otplatu starih dugova, u otvaranje novih rudnika u „Boru“ investirati 1,24 milijarde dolara, dok je za kupovinu kanadske kompanije izdvojila 1,4 milijarde dolara.

Preuzimanjem „Nevsuna“, kineska kompanija bi samo u aktiviranje gornjeg dela ležišta „Čukaru peki“ trebalo da investira oko 700 miliona dolara, a taj rudnik bi sa radom trebalo da počne 2020. Na red bi kasnije došao i početak eksploatacije u donjem delu tog ležišta, što je investicija između 1,5 i dve milijarde američkih novčanica, budući da je reč o ležištu koje se nalazi na velikim dubinama.

Tako se očekuje da će u narednom periodu u otvaranje novih rudnika u ovom kraju biti investirano najmanje – četiri milijarde dolara. Kako se procenjuje, samo u nalazištu „Čukaru peki“ kriju se rezerve od gotovo 15 miliona tona bakra i blizu 400 tona zlata, ali je 54 odsto donjeg dela tog ležišta u vlasništvu američkog giganta „Friport Mekmoran“.

Što se tiče RTB-a, dosadašnjim geološkim istraživanjima ustanovljeno je da se aktiviranjem površinskog kopa „Cerovo primarno“, vrednim oko 230 miliona dolara, može „izvući“ oko milion tona bakra, 30 tona zlata i gotovo 110 tona srebra.

Rudnik bi se eksploatisao narednih 20 godina. Ulaganja su predviđena i u proširenje površinskog kopa Rudnika bakra „Majdanpek“, gde je neophodno uložiti dodatnih 70 miliona američkih novčanica.

Izvor: Večernje novosti

Foto: Pixabay